Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 26
 İndirme 3
 Sesli Dinleme 1
SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA KESİCİ DELİCİ ALET YARALANMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
2016
Dergi:  
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Günümüzde iş performansını arttırmada çalışan güvenliğinin önemi her geçen gün artmaktadır. Sağlık çalışanlarının, sağlık hizmetini sunumu sırasında kontamine kesici-delici aletlerle yaralanma riskinin yüksek olması çalışanların hem motivasyonunu düşürmekte hem de iş gücü kayıpları yaşamalarına sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanları içerisinde önemli bir grubu oluşturan hemşirelerde ve diğer sağlık çalışanlarında kesici-delici aletlere maruz kalma riski ve nedenlerini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmada, Sağlık Bakanlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesinin ortak kullandığı bir Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde değerlendirilmesi yapılmıştır. 2012 Ocak ayından itibaren kesici-delici alet yaralanmaları düzenli olarak kayıt altına alınmaya başlanmıştır. Bu nedenle Ocak 2012-Haziran 2013 tarihleri arasındaki hastane çalışanlar arasında bildirilen kesici-delici alet yaralanmaları ve nedenleri incelenmiştir. Hastane çalışanları başlıca hemşireler, doktorlar ve diğerleri şeklinde sınıflandırılmıştır.Bulgular: Hastanede çalışan 1300 sağlık çalışanının 317'i hemşire, 175'i doktor ve 808 diğer çalışanlardan oluşmaktadır. Toplam 46 kesici-delici alet yaralanması bildirilmiştir. Bildirilen kesici-delici alet yaralanmalarındasık 32 %69.6 kişi ile hemşire grubunda tespit edilirken, bunu diğer sağlık çalışanları ve hekimler takip etmektedir. Hemşire grubunda yaralanmaya yol açan nedenler incelendiğindesık %21.9 kişi ile kan alma sırasında yaralanma saptanırken, bunu %18.8 kişi ile tıbbi atıkların ayrıştırılması, %15.6 kişi ile enjektör kapağı kapatılırken ve %15.6 kişi ile damar yolu açılırken yaralanma oluştuğu tespit edilmiştir.Sonuç: Bu çalışmada sağlık çalışanları içerisinde kesici-delici alet yaralanmalarınasık hemşire grubunun maruz kaldığı bulunmuştur. Yaralanmaların çoğunun kan alırken, damar yolu açarken ve enjektör kapağı kapatırken oluştuğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar özelliklehemşire grubunun çalışması sırasında kullanılan tıbbi malzemelerin güvenli olması için geliştirilmeleri ve bu konuda sürekli eğitimin önemli olduğunu göstermektedir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.085
Atıf : 3.389
2023 Impact/Etki : 0.132
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi