Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 2
Kalite ve maliyet perspektiflerinden pirinç alaşımı harmanlama problemi: çok amaçlı bir optimizasyon yaklaşımı
2021
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Pirinç alaşımı ana olarak bakir (Cu) ve çinko (Zn)`dan oluşan ve gerekli hallerde kursun (Pb), demir (Fe), alüminyum (Al), kalay (Sn), nikel (Ni), antimon (Sb) elementlerini de içeren bir malzemedir. Pirinç alaşımı dökümü sürecinde en temel problemlerden biri, istenilen element oranlarını sağlayacak şekilde hangi saf ve hangi hurda malzemelerin ne miktarlarda karıştırılacağını araştıran harmanlama problemidir. Saf malzemelerin içeriği kesin bir şekilde bilinmektedir, ancak pahalıdır: hurda malzemeler ise ucuzdur, fakat içeriklerindeki element oranları değişkendir. Literatürde yoğun olarak maliyet minimizasyonunu amaçlayan stokastik matematiksel modeller geliştirilmiştir. Ancak bu modellerin çözümünde bazı elementlerin oranları spesifikasyon sınırlarına eşit çıkar. Dolayısıyla, model çözümlerine göre dökülen pirinç alaşımları spesifikasyon sınırı dışına taşabilmekte ve kalite problemlerinde neden olmaktadır. Bir kalite ölçeği olarak süreç yetenek indisini maksimize etmeyi amaçlayarak bu problemi çözmeye çalışan çalışmalar da mevcuttur. Ancak süreç yetenek indisinin artması ile harman maliyeti de artmaktadır. Bu çalışmada, literatürde ilk kez hem harman maliyetini minimize etmeyi hem de süreç yetenek indisini maksimize etmeyi hedefleyen çok amaçlı bir stokastik matematiksel model geliştirilmiştir. Geliştirilen model şans kısıtlı programlama kullanılarak doğrusal olmayan deterministik eşleniğine dönüştürülmüş ve bulanık programlama yardımı ile tek amaçlı yapıya çevrilmiştir. Geliştirilen modelin gerçek hayat problemlerinde etkin bir şekilde kullanılabilmesi için bir çözüm prosedürü önerilmiştir. Geliştirilen model ve önerilen çözüm prosedürü bir pirinç fabrikasından elde edilen verilerle çözülmüştür. Sonuçlar model ve prosedürün başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The problem of mixing rice alloy from quality and cost perspectives: a multi-purpose optimization approach
2021
Yazar:  
Özet:

Rice alloy is a material that consists mainly of baker (Cu) and zinc (Zn) and contains, if necessary, the elements of curcumin (Pb), iron (Fe), aluminium (Al), crane (Sn), nickel (Ni) and antimon (Sb). One of the most fundamental problems in the process of wrapping rice alloy is the mixing problem that investigates which pure and what quantities of raw materials will be mixed in order to provide the desired element ratio. The content of pure materials is clearly known, but it is expensive: the materials are cheap, but the element ratio in their content is variable. Stokastic mathematical models that are intense in literature aimed at minimizing costs. However, in the solution of these models, the proportions of some elements are equal to the specification limits. Therefore, the rice alloys that are thrown according to the model solutions can be moved beyond the specification limit and cause quality problems. There is also work to solve this problem with the aim of maximizing the process capacity index as a quality scale. However, the cost of the process is also increased by the increase in the talent index. In this study, for the first time in literature, a multi-purpose stocastic mathematical model was developed aimed at minimizing both the cost of mixing and maximizing the process capacity index. The model developed was converted into non-linear deterministic accompaniment using chance-limited programming and converted into a single-purpose structure with the help of foolish programming. A solution procedure has been proposed so that the developed model can be effectively used in real-life problems. The developed model and the recommended solution procedure are solved with data obtained from a rice factory. The results show that the model and procedure can be successfully used.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.263
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi