Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 8
University Students’ Loneliness, Anxiety and Mental Well-Being during COVID-19 Pandemic: The Mediation Role of Self-Control / COVID-19 Pandemisi Sürecinde Üniversite Öğrencilerinde Yalnızlık, Kaygı ve Mental İyi Oluş: Öz Kontrolün Aracılık Rolü
2022
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bireylerin ruh sağlığının COVID-19 salgınının getirdiği yaşam koşullarından nasıl etkilendiği sıklıkla araştırılan önemli konulardan birisi haline gelmiştir. Bu dönemde eğitim en çok etkilenen alanlardan birisi olmuş ve eğitim faaliyetleri uzaktan eğitim araçları kullanılarak yürütülmeye başlanmıştır. Uzaktan eğitim getirdiği öğrenme ortamlarında ise öğretmen kontrolünün azalması nedeniyle öğrencilerin kendi davranışlarını yönetme becerileri ve kendi davranışlarının sorumlulukları almaları ruh sağlıklarını korumaları açısından ön plana çıkmıştır. Bu araştırmada, yalnızlık, kaygı ve mental iyi oluş arasındaki ilişkide öz-kontrolün aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 304’ü (%71.5) kadın, 121’i (%28.5) erkek olmak üzere toplamda 425 üniversite öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalamaları 21.39 ve yaşlarının standart sapması 2.61 olup katılımcıların yaşları 18 ile 39 arasında değişmektedir. Araştırma verileri Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği, Kısa Öz Kontrol Ölçeği, Genelleştirilmiş Anksiyete Bozukluğu-7 Ölçeği ve UCLA Yalnızlık Ölçeği'nin Türkçe versiyonu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada değişkenlere ilişkin genel değerlendirmenin yapılması ve değişkenler arası ilişkilerin incelenmesi için betimsel istatistikler, güvenirlik katsayıları ve korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Öz-kontrolün yalnızlık ve kaygı ile mental iyi oluş arasındaki aracılık rolünü incelemek için ise iki aşamalı yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonuçları araştırmadaki tüm değişkenlerin birbiri ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğunu göstermiştir. İki aşamalı yapısal eşitlik modellemesi analizlerinin ilk aşamasında test edilen ölçme modelinin veri tarafından doğrulandığı bulunmuştur. İkinci aşamada yapılan yapısal model analizi sonucunda, yalnızlık ve kaygının öz-kontrol ve mental iyi oluşu negatif yönde yordadığı bulunmuştur. Ayrıca öz-kontrolün, yalnızlık, kaygı ve mental iyi oluş arasındaki ilişkiye aracılık ettiği bulunmuştur. Bu bulgular çerçevesinde, yalnızlık ve kaygının, öz kontrolü azaltma yoluyla mental iyi oluş düzeyinin düşmesine yol açtığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

University Students' Loneliness, Anxiety and Mental Well-Being during COVID-19 Pandemic: The Mediation Role of Self-Control / COVID-19 Pandemic Students' Loneliness, Anxiety and Mental Well-Being: The Mediation Role of Self-Control
2022
Yazar:  
Özet:

It has become one of the important issues that are frequently studied on how the mental health of individuals is affected by the living conditions caused by the COVID-19 epidemic. During this period, education has become one of the most affected areas and training activities have begun to be carried out using remote learning tools. In the learning environments that distance learning brings, due to the decrease in teaching control, the students have the ability to manage their own behaviors and take responsibilities for their own behaviors to protect their mental health. This study aims to study the role of self-control in the relationship between loneliness, anxiety and mental well-being. The study included a total of 425 university students, including 304 (71.5) women and 121 (28.5) men. The average age of the participants is 21.39 and the standard age gap is 2.61, and the age of the participants varies from 18 to 39. The research data was collected using the Turkish version of the Warwick-Edinburgh Mental Goodness Scale, Short Self-Control Scale, Generalized Anxiety Disorder-7 Scale and UCLA Solitude Scale. The study calculated visual statistics, reliability ratio and correlation ratio for the conduct of a general evaluation of the variables and for the study of the intervariable relationships. To study the role of self-control between loneliness and anxiety and mental well-being, two-stage structural equality modeling has been used. The correlation analysis results showed that all the variables in the study are significantly related to each other. The measurement model tested in the first stage of the two-step structural equality modeling analysis was found to be verified by data. The second phase of the structural model analysis found that loneliness and anxiety put self-control and mental well-being in a negative direction. It has also found that self-control mediates the relationship between loneliness, anxiety and mental well-being. In the context of these findings, it can be said that loneliness and anxiety leads to a decrease in the level of mental well-being by reducing self-control.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 1.019
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi