Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
Surgical Management of Pediatric Patients with Thyroid Disorders and Assessment of Complication Rates Associated with 43 Cases: A Single-Center Experience
2020
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada tiroid cerrahisi geçiren çocuk hastalardaki komplikasyon oranlarımızı ve bununla ilişkili olabilecek faktörleri araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2010 ile 2019 yılları arasında tiroid cerrahisi yapılan 19 yaşın altındaki hasta dosyaları geriye dönük incelendi. Hastaların demografik verileri, tiroid fonksiyon test sonuçları, ultrasonografi bulguları, kalsiyum değeri, lenf nodu metastazı durumu, yapılan ameliyat şekli, patoloji sonucu ve komplikasyonlar kaydedildi. Analizler IBM SPSS 20 istatistik analiz programı ile yapıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alındı. Bulgular: Çalışmadaki 43 hastanın 5’i (%11,6) erkek, 38’i (%88,4) kadın idi. Yaş ortalaması 16,7 (10-19) yıl idi. Ameliyat endikasyonları 25 hastada malignite veya malignite kuşkusu idi, 8 hastada bası veya kozmetik nedenler, 8 hastada toksik nodüler guatr, 2 hastada Basedow Graves idi. Ameliyat öncesi 10 hastada hipertiroidi, 33 hastada ise ötiroidi mevcuttu. 19 hastaya lobektomi, 24 hastaya total tiroidektomi yapıldı. 9 hastaya santral lenf nodu metastazı nedeniyle santral lenf nodu diseksiyonu yapıldı. Histopatolojik incelemede 16 (%37,2) hasta malign (Papiller karsinom), 27 (%62,8) hasta benign olarak rapor edildi. Ameliyat sonrası 11 (%25,5) hastada 6 aydan uzun sürmeyen hipokalsemi gelişti. Hipokalsemi gelişen grup ile hipokalsemi gelişmeyen grup arasında cinsiyet, yaş, ameliyat öncesi Ca+ (kalsiyum) değeri ve iyatrojenik paratiroidektomi arasında herhangi bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Total tiroidektomi yapılan hasta grubunda hipokalsemi görülme oranı lobektomi yapılan gruptan daha yüksekti (p<0,05). Santral diseksiyon yapılan grupta hipokalsemi gelişme oranı santral diseksiyon yapılmayan gruba göre daha yüksekti (p<0,05). Sonuç: Çocuklarda, total tiroidektomi ve santral diseksiyon yapılan hastalarda postoperatif hipokalsemi için diseksiyon sırasında daha nazik ve dikkatli olunması komplikasyon riskini azaltacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 456
2023 Impact/Etki : 0.028
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi