Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
GEBELERDE FİZİKSEL AKTİVİTE, KİNEZYOFOBİ VE STRES; KİLO ALIMI VE BEL AĞRISININ ETKİLERİ
2022
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gebelikte ortalama 9,1 kg kilo alımı öngörülmektedir. Alınan kilo vücut biyomekaniğini değiştirmekte ve spinal yüklenme artmaktadır. Bu da bel ağrısı ile sonuçlanabilmektedir. Tüm bu değişiklikler gebelerin fiziksel aktivite düzeyleri, kinezyofobi ve gebelik stresi üzerine etki edebilir. Bu çalışma son trimester gebelerde kilo alımının fiziksel aktivite ve hareket korkusu (kinezyofobi) üzerine etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya gebeliğinin son 3 ayı içerisinde olan 316 gebe katılmıştır. Kilo alımı bilgisi aile sağlığı merkezleri hasta takip raporlarından kişinin hamile kaldığı kilosu not edilip mevcut kilosundan çıkarılarak, alınan kilo miktarı kilogram cinsinden kaydedilmiştir. Gebelerde hareket korkusu Tampa Kinezyofobi ölçeği ile, fiziksel aktivite Gebelik Fiziksel Aktivite Anketi ile ve stres Gebelikte Stres Değerlendirme ölçeği ile değerlendirilmiştir. Yaş ortalaması 27.56 olan 316 gebenin ortalama gestasyonel kilo alımı 11.49 kg olarak belirlenmiştir. Gebelerde fiziksel aktivite ile hareket korkusu ve gebelik stresi arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu bulunmuş, bel ağrısı-gebelik stresi-hareket korkusu ve kilo alımı için elde edilen değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. (p>0,05). Çalışmaya katılan 316 gebenin ortalama kilo alımı sağlıklı bir gebelik için beklenen 9,1 kg’lık kilo alımının çok üstünde değildi. Çalışmamız sonuçlarına göre sağlıklı bir gebelik için beklenen bir oranda olan ortalama 11, 49 kg’lık bir gestasyonel kilo alımının gebelerin fiziksel aktivite düzeyleri ve hareket korkuları üzerinde olumlu veya olumsuz yönde bir etkisi olmadığını göstermektedir. Bu nedenle gebelikte sağlıklı oranda bir kilo alımı sağlanmalı ve fiziksel aktivite düzeyleri korunmalıdır. Gebelikte aşırı kilo alımı bel ağrısına yol açabilir, fiziksel aktiviteyi kısıtlayabilir ve hareket korkusuna neden olabilir. Bu konunun daha iyi anlaşılabilmesi için ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 121
Atıf : 722
2023 Impact/Etki : 0.5
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi