Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Lokal Anestezi Altında Oral Cerrahi Prosedür Uygulanan Hastaların Preoperatif Koagülasyon Değerlerinin Araştırılması
2019
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı lokal anestezi altında oral cerrahi işlem geçiren hastaları preoperatif koagülasyon değerlerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2017-2018 tarihleri arasında Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kliniği’ne çeşitli nedenlerden dolayı başvuran ve yapılan muayene sonucu kendisine lokal anestezi altında cerrahi girişim uygulanan 1598 hasta dahil edildi. Hastalara ait yaş, cinsiyet ve aktif parsiyel tromboplastin zamanı (APTT), protrombin zamanı (PT) ve uluslararası normalleştirilmiş oran (INR) gibi koagülasyon değerleri kaydedildi ve istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş aralığı 11-92 arasında değişmekteydi ve yaş ortalaması 30,51±11,09 idi. Bu hastaların %63,06’sı (n=1007) kadın, %36,94’ü (n=591) erkekti. Cinsiyete göre dağılımda başvuran toplam kadın hasta sayısı erkeklere kıyasla daha fazlaydı. Tüm hastalar alt yaş grupları (0-20, 21-40, 41-60, >60) bakımından incelendiğinde her iki cinsiyette özellikle 0-20 ile 21-40 yaş gruplarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p<0.05). 40 yaş üstü gruplarda ise anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05). İncelenen koagülasyon değerlerinin hepsinde normal sınırların dışında seyreden değerler görüldü. Bunlardan APTT ve PT (%) değerlerinde düşük değerler; INR ve PT (sn) değerlerinde ise yüksek değerler sayıca daha fazla bulundu. Normal olmayan bu değerler cinsiyet bakımından incelendiğinde PT (%) hariç diğerleri erkeklere nazaran kadınlarda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla görüldüğü bulundu. Dört koagülasyon parametresine ait normal olmayan bu değerler yaş grupları bakımından ise istatistiksel olarak anlamlı şekilde en fazla 21-40 yaş arasında görüldüğü tespit edildi (p<0,001). Sonuç: Lokal uygulanan cerrahi işlemler öncesinde preoperatif koagülasyon testlerinin alınması özellikle detaylı tıbbi anamnez alınamayan hastalarda önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Investigation Preoperative Coagulation Values Of Patients Undergoing Oral Surgical Procedure Under Local Anesthesia
2019
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim in this study was to investigate preoperative coagulation values of patients undergoing oral surgery under local anesthesia. Material and Method: The study included 1598 patients who presented to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry at Adıyaman University between 2017 and 2018 for various reasons and underwent surgery under local anesthesia based on examination. The patients’ age and gender as well as their coagulation values such as activated partial thromboplastin time (APTT), prothrombin time (PT) and international normalized ratio (INR) were recorded and analyzed statistically. Results: The age range of the patients included in the study ranged between 11 and 92, and their mean age was 30.51 ± 11.09. Of these patients, 63.06% (n = 1007) were female, and 36.94% (n = 591) were male. The total number of female patients admitted was more than that of the male patients in terms of the distribution by gender. When the number of patients admitted were examined in terms of age groups (0–20, 21–40, 41–60, > 60), statistically significant differences were found especially between the ages 0–20 and 21–40 in both gender (p <0.05). No significant differences were found in groups over the age of 40 (p > 0.05). Values outside the normal range were observed in all of the coagulation values examined. Among these, APTT and PT (%) values that were lower than the normal and INR and PT (s) values that were higher than the normal were found to prevail. An examination of these abnormal values in terms of gender revealed that the values other than PT (%) were found to be statistically significantly higher in women, compared to men. In terms of age groups, these abnormal values belonging to the four coagulation parameters were found to be statistically significantly the highest among the people who were 21–40 years old (p < 0.001). Conclusion: Taking preoperative coagulation tests prior to locally applied surgical procedures is especially important in patients for whom detailed medical history cannot be obtained.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 322
Atıf : 426
2023 Impact/Etki : 0.034
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi