Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 4
Abbâsî dönemi mucûn şairlerinden Ebû Nuvâs ve ḫamriyyât (şarap) şiirlerinde tekrar
2023
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Abbâsî dönemi mucûn şairlerinden Ebû Nuvâs’ın (146-198/763-814) divanındaki ḫamriyyât (şarap) şiirleri incelenerek bu şiirlerde geçen tekrarlara ilişkin örnekler sunulmuştur. Bu araştırmada Ebû Nuvâs ve divanının seçilmiş olmasının sebebi onun ḫamriyyât şiirlerinde dikkat çekecek düzeyde tekrar sanatının mevcut olmasındandır. İncelememizde teorik çalışmalardaki tanımlayıcı araştırma yöntemi ile uygulamalı çalışmalardaki analitik inceleme teknikleri esas alınmıştır. Araştırmamız neticesinde Muhammed Enîs Mehrât’ın tahkikini yaptığı Dâru Mehrât Li’l-ʿUlûm Yayınevi’nin Hıms (2009) baskısı ile Ahmed Abdulmecîd el-Gazâlî’nin tahkikini yaptığı Matbaatu Mısr Yayınevi’nin Kâhire (1953) baskısının çok iyi bir şekilde tahkik edilmiş nüshalar olduğunu tespit ettik. Her iki baskı da iyi olmakla birlikte ḫamriyyât şiirleri içerisinde tekrar sanatı için delil olarak getirdiğimiz beyitlerin teyidi hususunda birkaç yerde Dâru Mehrât baskısını, bunun dışındaki yerlerde ise Matbaatu Mısr baskısını tercih ettik. Çalışmamızda Ebû Nuvâs’ın yaşamış olduğu Abbâsî döneminin tarihî, sosyal ve kültürel arka plânı hakkında kısa bir kesit sunularak tekrar kavramı ve çeşitleri üzerinde durulmuş, şairin hayatı, edebî kişiliği ve ḫamriyyât şiirlerinin özellikleri hakkında bilgi verilerek bu şiirlerde geçen harf, kelime ve cümle tekrarlarına ilişkin örnek beyitler sunulmuş, ayrıca bu tekrarların gerekçeleri ve üslûp özellikleri açıklanmıştır. Bu çalışma neticesinde, Ebû Nuvâs’ın Arap edebiyatındaki klasik şiirin nazım şeklinde yaptığı yenilikler dolayısıyla yenilikçi şairlerin lideri olarak kabul edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Ebû Nuvâs’ın divanında harflerin, kelimelerin ve cümlelerin tekrarı olmak üzere tekrar sanatını üç değişik şekilde kullandığı tespit edilmiştir. Tekrarın estetiği, şairin söylemek istediği anlamın pekiştirilmesi, tekrar edilen şeyden keyif alma veya muhatabın azarlanması şeklinde ortaya çıkmıştır. Ebû Nuvâs’ın ḫamriyyâtında şarabın vasıflarını büyük bir keyifle zikrettiği ve şarabı kötüleyenlere ağır bir dille karşılık verdiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

In the Qur’an, the Qur’an was revealed in the Qur’an, and in the Qur’an, and in the Qur’an, and in the Qur’an.
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, the poems of Abu Nûvâs (146-198/763-814) from the poems of Abbâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâsâ In this study, Abu Nûvâs and his divan were chosen because of the fact that his art was present at a level that would attract attention in his poems. Our review is based on the identificative research method in theoretical studies and the analytical examination techniques in the practical studies. As a result of our research, we found that the Dâru Mehrât Li'l-ʿUlûm Publishing (Dâru Mehrât Li'l-ʿUlûm Publishing) (2009) and the Dâru Mehrât Li'l-ʿUlûm Publishing (Dâru Mehrât Li'l-ʿUlûm Publishing) (2009) and the Dâru Mehrât Li'l-ʿUlûm Publishing (Dâru Mehrât Li'l-ʿUlûm Publishing) (2003) and the Dâru Mehrât Li'l-ʿUlûm Publishing (Dâru Mehrât Li'l-ʿUlûm Publishing) (2009) and the Dâru Mehrât Li'l-ʿUlûm Publishing (Dâru Mehrât Li'l-ʿUlûm Publishing) (2009) and the Dâru Mehrât In the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, “The Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, ‘The Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, ‘The Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, ‘The Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said: In our work we presented a short piece of the historical, social and cultural background of the Abbasian period in which Abu Nûvâs lived, re-founded on the concepts and varieties, given information about the life of the poet, literary personality and the characteristics of the poems amriyyât presented examples of the repeats of the letters, words and sentences passed in these poems, and also explained the reasons and characteristics of these repeats. As a result of this study, the conclusion was that because of the innovations of Ebû Nuvâs in the Arab literature in the classical poem in the form of nazim, innovative poets were recognized as the leaders. In the divine of Abu Nûvâs, it was found that the art of repeating letters, words, and sentences was used in three different ways. The aesthetics of repeat appears in the form of strengthening the meaning that the poet wants to say, enjoying what is repeated, or deceiving the interlocutor. In the words of Noah, the worship of the worship of the worship of the worship of the worship of the worship of the worship of the worship of God.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.664
Atıf : 2.587
2023 Impact/Etki : 0.203
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi