Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
Sigara ve İç Ortam Hava Kirliliğinin Tüberküloza Etkisi: Sigara, Tüberküloz, İç Ortam Hava Kirliliği
2014
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
DOI:  
10.5578/tt.7013
Özet:

Giriş: Epidemiyolojik çalışmalar sigara ile tüberküloz artışı arasında bir ilişki bildirmesine rağmen, iç ortam hava kirliliği ve tüberküloz arasındaki ilişki net olarak anlaşılmış değildir. Sınırlı sayıdaki çalışmalar sigara ve iç ortam hava kirliliğinin tüberküloz patogenezinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada, sigara ve iç ortam hava kirliliğinin aktif tüberküloz riski üzerine olan etkisini araştırdık. Materyal ve Metod: Bu prospektif, yaşa göre eşleştirilmiş bir olgu kontrol çalışmasıdır. Üç yüz altmış iki aktif tüberkülozlu ve 409 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Tüm katılımcılara yüz yüze sigara içme alışkanlığı, miktarı ve sigara içme süresi, kişi başına düşen oda sayısı, ailenin aylık geliri, ısınma sistemi ve çevresel tütün dumanı maruziyetini içeren bir anket formu dolduruldu. Bulgular: Sigara içen hastalar sigara içmeyen hastalara kıyasla 5 kat daha fazla aktif tüberküloz riskine sahipti (%95 CI: 3.2-7.5, p< 0.0001). Benzer şekilde, iç ortamı ısıtmak için kömür veya odun kullanan hastalarda 1.6 kat daha yüksek tüberküloz riski vardı (%95 CI: 1.179-2.305, p< 0.003). Az gelirli kişiler (< 200 Euro/ay) yüksek gelirli olanlarla karşılaştırıldığında tüberküloza sahip olma oranı 3.2 kat fazlaydı (%95 CI: 2.113-5.106, p< 0.0001). Ağır sigara içicisi olmak (≥ 20 paket/yıl, p< 0.0001) ve sigaraya başlama yaşı (< 16 yaş, p< 0.041) arasında anlamlı bir ilişki vardı. Çevresel tütün dumanı maruziyeti ve tüberküloz arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Sonuç: Sigara ve iç ortam hava kirliliği tüberküloz riskini artırabilir. Sigara, sosyoekonomik koşullar, iç ortam hava kalitesi ve tüberküloz arasında karmaşık bir ilişki vardır. Sonuçlarımız, etkili bir iç ortam hava kalitesi kontrolünün tüberküloz riskini önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi