Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
 İndirme 1
Marulda Yapraktan Gübrelemede Farklı Yayıcı-Yapıştırıcı Kullanımının Etkisi Üzerine Bir Araştırma
2021
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünyada entansif tarımın yapıldığı bölgelerde yapraktan gübreleme uygulamaları sıklıkla yapılmaktadır. Uygulanan gübrenin etkinliğinin arttırılması, yapraklarda tutunması, bitki türlerine bağlı olarak yaprak içine kolaylıkla girişinin sağlanması ve daha birçok sebeple yayıcı-yapıştırıcı özellikteki kimyasallar kullanılmaktadır. Bu çalışmada piyasada aktif olarak kullanılan bazı yayıcı-yapıştırıcıların marul bitkisinde bazı mikro besin elementleri (Fe, Mn, Zn ve Cu) konsantrasyonları üzerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Toplamda 10 uygulama kontrol, altı farklı yayıcı-yapıştırıcı ile çeşme suyu (standart), pH: 6.0 ayarlı saf su ve şekerli su (çeşme suyuna şeker ilavesi) ile % 0.5 oranında yaprak gübresi (%5 Fe, %6 Zn, %4 Mn ve %0.5 Cu) kullanılmıştır. Çalışma kontrollü şartlarda tesadüf parselleri deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Yapraktan gübreleme işlemi bitki vejetasyon döneminin ortasındayken tek seferde yapılmıştır. Bulgular incelendiğinde, kontrole göre tüm uygulamalar bitki besin elementi konsantrasyonlarını arttırmıştır. Çeşme suyu (pH: 7.67 EC: 0.65 ds m-1) ile yapılan uygulama ile diğer konular kıyaslandığında en yüksek artış %100 Organik silikonlu “Leon” ticari isimli katyonik yayıcı-yapıştırıcı kullanımı ile bitki Fe (%57.4) içeriğinde gözlenmiştir. “Miller Spray” ticari isimli %70 Akril polioksietilen glikol fosfat içeren nonanyonik yayıcı-yapıştırıcının ise ikinci en iyi ürün olduğu belirlenmiştir. Öte yandan şekerli su uygulamasından elde edilen bitki Zn, Cu ve Fe içerikleri standart uygulamaya göre daha düşük miktarda bulunmuştur. Sonuçta, yapraktan gübrelemede değişik kimyasal strüktürlere sahip olan yayıcı-yapıştırıcıların farklı etkinliklere sahip olduğu görülmüştür. Organik silikonlu yayıcı-yapıştırıcıların marul yetiştiriciliğinde daha başarılı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Research On The Effect Of Different Surfactant-adjuvants Used Into The Foliar Fertilization On The Lettuce
2021
Yazar:  
Özet:

Foliar fertilization is often performed at the intensive farming regions in the world. Surfactant-adjuvants are used for increasing the efficiency of the applied fertilizer, adherence to the leaves, providing easy entry into the leaves depending on the plant species and many other reasons. In this study, it is aimed to determine effects of some surfactant-adjuvants, actively used in the market, on the concentrations of some micronutrients (Fe, Mn, Zn and Cu) in lettuce. A total of 10 applications; control, six different surfactant adjuvants, tap water (standard), pure with pH adjusted to 6.0 and sugar water (addition of sugar to tap water) with 0.5% foliar fertilizer (5% Fe, 6% Zn, 4% Mn and 0.5% Cu) were used. The study was carried out under the controlled conditions with 3 replications, as completely randomized designs, in lettuce. Foliar fertilizer was applied one time in the middle stage of its vegetation period. The findings were examined and all applications were increased plant nutrient concentrations compared to control. The highest increase (Fe, 57.4%) was obtained compared to other applications with tap water (pH: 7.67; EC: 0.65 dS/m) is observed by commercially named “Leon” (100% Organic silicone) cationic surfactant-adjuvants. Commercially named "Miller Spray", (70% acryl polyoxyethylene glycol phosphate, nonanionic), is determined as the second product. On the other hand, Zn, Cu and Fe concentrations of plant were found lower amount with sugar water application,than the standard application. As a result, it has been seen that different chemical structures of surfactant-adjuvants have different efficiencies in foliar fertilization. It is thought that the use of surfactant-adjuvants made of organic silicone will be more successful in lettuce growth.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 496
Atıf : 2.001
2023 Impact/Etki : 0.19
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi