Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 96
 İndirme 37
ANADOLU SELÇUKLU MEDRESELERİNDE MEKÂN VE CEPHE KALİTESİNİN ANALİZİ: KONYA MEDRESELERİ ÖRNEĞİ
2020
Dergi:  
İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Anadolu, Türklerin eline geçmesiyle birlikte onların kültürel ve sanatsal birikimlerini yansıtan çok sayıda esere sahip olmuştur. Bu eserler arasında toplumun kültür ve eğitim hayatına hitap eden medreseler, özellikle gelecek kuşakları da etkilediği için, ayrı bir öneme sahiptir. Anadolu’nun her bir kentinde birden fazla medresenin bulunuşu şehirlerin kültür seviyesinin ne kadar yüksek olduğunun göstergesidir. Anadolu Selçuklu medreseleri mimari açıdan Selçuklu mimarisinin devamı niteliğinde olsa da bazı yenilikler katılmıştır. Yapının yapıldığı bölgenin iklimi, kültürü, sosyal özellikleri ve ekonomisi mimari özellikleri etkilemiştir. Bu çalışmada Konya Kentinde Anadolu Selçuklu Dönemi’nde yapılmış olan Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese ve Sırçalı Medreselerinin mimari durumlarının tespiti ve kente katkıları analiz edilmiştir. Belirlenen yöntem ile kentsel kalite, iç mekân ve cephe değişim durumları incelenmiştir. Asıl amaç seçilen medreselerin özgünlüklerinin ve kente katkılarının tespitini sağlamaktır. Değerlendirme sonuçlarına göre seçilen üç medresenin kentsel kalite, iç mekân ve dış cephe analizlerinde elde edilen sonuçlara göre A,B ve C grupları oluşturulmuştur. Analiz sonucunda özgünlüğünü en çok koruyan ve mimari değerleri fazla olan medreseler A grubunda yer almıştır. Özgünlüğünü en az koruyan ve mimari değerleri az olan medreseler ise C grubunda yer almaktadır. Bu sınıflamada kentsel kalite, iç mekân ve cephe karakteri önemli yere sahiptir. Sonuç olarak günümüzde medreseler farklı kullanım olanakları ile işlevsel olarak canlılıklarını sürdürmektedirler. Medreselerin günümüzde etkin olarak kullanılması veya ziyaretçilerin ilgisini çekmesi özgünlüklerinin korunması ve iyi çevre düzenlemelerinin yapılması ile orantılı bir seyir izlemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis of the quality of the MEKAN and CEPHE in the ANADOLU SELÇUKLU MEDRESELES: KONYA MEDRESELES Example
2020
Yazar:  
Özet:

Anatolia has had a large number of works reflecting their cultural and artistic experiences since they came into the hands of the Turks. Among these works, the madrasas, which address the cultural and educational life of the society, have a distinct importance, especially as they affect future generations. The presence of more than one madrasa in each city of Anatolia shows how high the cultural level of the cities. Anatolia Seljuk Madrasas are a continuation of Seljuk architecture in terms of architecture, although some innovations have participated. The climate, culture, social features and economy of the area where the building was built influenced the architectural features. In this study, the architectural status of Karatay Madrasa, Ince Minareli Madrasa and Sircali Madrasa, which were built in the Anadolu Selcuklu period in Konya and their contributions to the city were analyzed. Urban quality, interior and facade change situations were examined with the method determined. The main objective is to determine the authenticity of the selected madrasas and their contribution to the city. Groups A, B and C were formed according to the results obtained in the analyses of urban quality, interior and exterior of the three madrasas selected according to the evaluation results. As a result of the analysis, the madrasas that maintain their originality and have more architectural values were included in the Group A. The madrasas, which maintain their originality at least and have little architectural values, are in Group C. In this classification, urban quality, interior space and facade character are important. As a result, today, Madrasas continues to functionally live with different usage opportunities. The effective use of the madrasas today or the interest of the visitors is commensored with the preservation of their authenticity and the establishment of good environmental regulations.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Space and Facade Quality In Anatolian Seljuks Madrasas: Konya Madrasas Sample
2020
Yazar:  
Özet:

Anatolia has had a large number of works reflecting their cultural and artistic experiences since they came into the hands of the Turks. Among these works, the madrasas, which address the cultural and educational life of the society, have a distinct importance, especially as they affect future generations. The presence of more than one madrasa in each city of Anatolia shows how high the cultural level of the cities. Anatolia Seljuk Madrasas are a continuation of Seljuk architecture in terms of architecture, although some innovations have participated. The climate, culture, social features and economy of the area where the building was built influenced the architectural features. In this study, the architectural status of Karatay Madrasa, Ince Minareli Madrasa and Sircali Madrasa, which were built in the Anadolu Selcuklu period in Konya and their contributions to the city were analyzed. Urban quality, interior and facade change situations were examined with the method determined. The main aim is to determine the authenticity of the selected madrasas and their contribution to the city. Groups A, B and C were formed according to the results obtained in the analyses of urban quality,interior and exterior of the three madrasas selected according to the evaluation results. As a result of the analysis, the madrasas that maintain their originality and have more architectural values were included in the Group A. The madrasas, which maintain their originality at least and have little architectural values, are in Group C. In this classification, urban quality, interior space and facade character are important. As a result, today, madrasas continue to functionally live with different usage opportunities. The effective use of the madrasas today or the interest of the visitors is commensurate with the preservation of their authenticity and the establishment of good environmental regulations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi

Alan :   İlahiyat; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 154
Atıf : 206
2023 Impact/Etki : 0.188
İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi