Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 9
İntratekal Hiperbarik Bupivakaine Eklenen Farklı Adjuvan Ajanların ve Total İntravenöz Anestezinin, Postoperatif Analjezik Özellikler Üzerine Etkileri
2014
Dergi:  
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Biz bu çalışmayı, spinal anestezi uygulanan olgularda, hiperbarik bupivakaine eklenen farklı adjuvan ajanların, postoperatif analjezi üzerine etkilerini ve spinal anestezi ile total intravenöz anestezi TİVA arasındaki postoperatif analjezik farklılıkları ortaya koymak amacı ile planlandık.Gereç ve yöntemler: 100 olgu rastgele 20 olguluk 5 gruba ayrıldı. Grup SF 15 mg %0,5 hiperbarik bupivakain ve 0,5 mL serum fizyolojik , diğer gruplarda serum fizyolojik yerine: Grup HB 2,5 mg hiperbarik bupivakain , grup F 25 μg fentanil , Grup S 2,5 μg sufentanil hiperbarik bupivakaine eklendi. Grup T de propofol ve remifentanil ile TİVA uygulandı. Total spinal ilaç volümü 3,5 mL idi. Postoperatif analjezi süresi, postoperatif analjezi süresi sonundaki VRS puanları, postoperatif analjezi süresi sonrasında 2. saatte tüketilen tramadol miktarı ve anestezi verilmesinden sonraki 24. Saatte tüketilen tramadol miktarı kaydedildi.Bulgular: Postoperatif analjezi süresi Grup F ve Grup S de diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı uzundu. Postoperatif analjezi süresi sonundaki VRS skorları Grup F ve Grup S de diğer gruplara göre anlamlı düşüktü. Postoperatif analjezi süresi sonrasında ki 2. saatte tüketilen tramadol miktarı ve anestezi verildikten sonraki 24. saatte tüketilen tramadol miktarı Grup F ve Grup S de istatistiksel olarak anlamlı düşüktü. Spinal anestezi yapılan tüm gruplarda postoperatif anestezi süresi Grup T’ye göre daha uzundu.Sonuç: Fentanil ve sufentanil intratekal multimodal analjezi oluşturarak postoperatif analjezi süresini uzatır, postoperatif analjezi süresi sonunda ki VRS skorlarını düşürür, postoperatif ağrı kesici ihtiyacını azaltır. Spinal anestezide postoperatif analjezi süresi Grup T’ye göre daha uzundur, postoperatif ağrı kesici ihtiyacı Grup T’ye göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktür

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.079
Atıf : 4.376
2023 Impact/Etki : 0.11
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi