Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 3
Zeminlerin geoteknik özelliklerinin değerlendirilmesinde coğrafi bilgi sistemi yaklaşımı: Kayseri Oymaağaç örneği
2023
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada Kayseri’de yeni yerleşime açılan bir bölgede yapılacak yapıların temellerini etkileyen zemin özelliklerinin coğrafi bilgi sistemi (CBS) ortamında analizi edilmesi amaçlanmıştır. Türkiye’nin 9. büyük şehri olan Kayseri’de, yerleşime açılmış ve yapılaşmaya devam eden bölgeler nüfus artışına paralel hızla genişlemektedir. Temellerin taşıma gücü zayıf zeminlerde ve güvenli bir inşaata uygun olmayan bölgelerde zemin iyileştirilme çalışmaları zorunlu olarak yapılmaktadır ve bu olay kentsel gelişmede ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Binaların temelini etkileyen parametreler dikkate alınarak yapılaşmaya açılan bölgelerin önceden belirlenmesi coğrafi bilgi sistemi (CBS) ile kontrol edilebilir. Örnek bir uygulama için, Kayseri Oymaağaç mevkiinde ARCGIS ile veri tabanı oluşturularak jeolojik ve geoteknik veriler birleştirilmiştir. Yeni yerleşime açılan bu bir milyon beş yüz bin metrekare bölgenin zemin fiziksel özellikleri CBS ortamında analiz edilmiştir. CBS analizi için SPT ve laboratuvar verilerini içeren, derinliği 15 m ve 25 m aralığında olan toplamda 1071 m uzunluğunda 60 adet sondaj noktası ele alınmıştır. Yapıların zemin açısından uygunluğunu değerlendirmek için söz konusu arazide sondaj kuyularında ölçülen SPT-N değerlerinin derinlikle değişimi, zemin türleri, yeraltı su seviyeleri, Vs değerleri kullanılarak veriler birleştirilmiş ve bu değerleri gösteren haritalar çıkarılmıştır. Daha sonra olası bir depremde zeminin sıvılaşma potansiyeli haritaları ve temellerin taşıma kapasitesini gösteren haritalar oluşturulmuştur. Kentsel planlamada doğru ve hızlı karar vermede katkı sağlayan önemli bir araç olarak kullanılabilecek, zemin özelliklerini gösteren geoteknik haritalar elde edilmiştir. Bölgenin zemin özellikleri, taşıma gücü ve sıvılaşma potansiyeli haritalarının yaygınlaşmasıyla, mühendisler, devlet kurumları ve afet yönetimi gibi kurumlar için şehrin gelecekteki gelişimi ve planlaması için çok faydalı olacaktır. Bunun yanında, acil durumlarda risk yönetimi için bir araç olarak da kullanılabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Approach to the geotechnical information system in the assessment of the geotechnical characteristics of the soil: Kayseri Oymaaç example
2023
Yazar:  
Özet:

This study aims to analyze the ground characteristics affecting the foundations of the structures to be built in a new settlement in Kayseri in the environment of the Geographic Information System (CBS). In Kayseri, the ninth largest city in Turkey, the settlement open and continuing to build areas are expanding rapidly parallel to the population growth. The ground repair work is required in areas that are weak ground and not suitable for secure construction, and this event leads to serious economic losses in urban development. Preliminary determination of the areas open to construction, taking into account the parameters affecting the foundation of the buildings, can be controlled by the Geographic Information System (CBS). For an example application, geological and geotechnical data are combined by creating a database with ARCGIS in the Kayseri Oymaağaç location. The ground physical characteristics of this one million five hundred thousand square meters of the new settlement have been analyzed in the CBS environment. For the CBS analysis, SPT and laboratory data included, with a depth of 15 m and 25 m, a total of 1071 m length of 60 extraction points were addressed. To assess the suitableness of structures from the ground point of view, the profound variation of the SPT-N values measured in the mining holes in the land concerned, the data using the soil types, underground water levels, Vs values were combined and maps that showed these values were drawn out. Later, maps of the potential liquidation of the soil in a possible earthquake were created and maps showing the transportation capacity of the foundations. Geotechnical maps that show the ground characteristics have been obtained, which can be used as an important tool that contributes to proper and rapid decision-making in urban planning. With the spread of the ground characteristics of the area, the power of transportation and the maps of liquidation potential, it will be very beneficial for the future development and planning of the city for engineers, government institutions and institutions such as catastrophic management. In addition, it can also be used as a tool for risk management in emergencies.

Anahtar Kelimeler:

Geographic Information System Approach In Evaluating The Geotechnical Properties Of Soils: A Case Study Of Oymaagac In Kayseri
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.264
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi