Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 12
 İndirme 4
ATASÖZLERİNE YANSIYAN HAYATLAR: GAZİANTEP ATASÖZLERİNDE AİLE
2023
Dergi:  
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bir toplumun varlığını özgün olarak sürdürebilmesi için kültürel devamlılığını sağlaması ve gelenek göreneklerini gelecek kuşaklara aktarabilmesi gerekir. Kendine özgü yapısı, sistemi ve değerleri olan dilde anlatımı güçlendiren ve canlandıran kalıplardan olan atasözleri, halkın bilgeliğini yansıtan halk kültürünün önemli bir parçasıdır. Gündelik dilde ata kültür mirası olarak gerek halkın ortak akıl, sağduyu, mizah ve ruh hâllerini yansıtması gerekse toplumsal sorunlara çözüm yolu üretmesi gibi işlevleri üstlenir. Atasözleri, insanların yaşamlarını ve kültürlerini tanımak için mükemmel bir fırsat sunar. Aynı dili konuşan, aynı kültür kaynaklarından beslenen bireylerin ulusal özgünlük çerçevesinde hayatı algılayış ve anlamlandırmasını, tarihini, sanatını kullandığı atasözlerine yansıttığı görülür. Bu çalışmada, Ömer Asım Aksoy’un 1945 yılında kaleme aldığı TDK tarafından basılan ve günümüze değin Gaziantep üzerine yapılmış en geniş kapsamlı çalışmalardan olan “Gaziantep Ağzı I-II-III” kitaplarında yer alan Gaziantep atasözleri inceleme konusu edilmiştir. Ancak çalışma, söz konusu atasözlerinden sadece aile kavramıyla bağlantılı olanlarla sınırlandırılmıştır. Bu bağlamda, öncelikle aile yapısıyla bağlantılı olabilecek sözler belirlenip yine söz konusu kitaplar kapsamında yer alan ağız özelliklerine uyarlanarak orijinal konuşma dilinde sunulmuş ve mercek altına alınıp kullanılan atasözlerinin anlamı açıklanmıştır. Aileye gönderme yapılan atasözleri incelendiğinde ise kullanılan ifadelerin Gaziantep’in aile müessesesine oldukça önem verdiği, geniş ve ataerkil aile yapısını tasvip ettiği, gelenek ve göreneklerine göre yaşam tarzına bağlı kaldığı, güçlü aile ve akrabalık ilişkileri geliştirdiği anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The lives of the people of the earth: the lives of the people of the earth.
2023
Yazar:  
Özet:

In order for a society to maintain its existence as originally, it must ensure its cultural continuity and be able to transfer traditions to future generations. His speeches, from patterns that strengthen and revitalize the narrative in the language with its own structure, system and values, are an important part of the popular culture that reflects the wisdom of the people. As a horse cultural heritage in the daily language, it takes on functions such as creating a way to solve social problems, if it needs to reflect the common mind, reason, humor and spirit of the people. The vocabulary offers an excellent opportunity to know people’s lives and cultures. It appears that people speaking the same language, feeding from the same cultural resources, reflect their perception and understanding of life in the framework of national originality, their history, their art in their speeches. In this study, the study of the Gaziantep speeches included in the books "Gaziantep Mouth I-II-III", which was published by TDK in 1945 by Omer Asım Aksoy and is one of the broadest work done on Gaziantep until today. However, the study is limited to those related to the concept of family. In this context, first, the words that may be related to the family structure have been determined and, again, according to the oral characteristics contained in the respective books, the meaning of the speeches presented in the original speech language and understood and used. When examining the speeches sent to the family, it is clear that the expressions used Gaziantep greatly attributed to the family institution, that the wide and patriarchal family structure was recognized, that it was dependent on the way of life according to its traditions and habits, that it developed strong family and family relationships.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Filoloji; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 581
Atıf : 4.006
2023 Impact/Etki : 0.358
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi