Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 7
Türkiye’de Hissedilen Vergi Yükü Unsurlarını Anlamak: Nitel Bir Analiz
2022
Dergi:  
Maliye Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZ Türkiye’nin vergi yükünün OECD ülkelerinden daha düşük olmasına rağmen mükellefler tarafından yüksek hissedilmesi vergilere karşı tepki göstermelerine neden olabilmektedir. Çalışmanın çıkış noktası, Türkiye’de vergi yükünün olduğundan daha ağır hissedilmesinin altında yatan nedenlerin ortaya konarak Türkiye özelinde subjektif vergi yükünü etkileyen unsurları belirlemektir. Çalışma, Türkiye’de objektif vergi yükünün OECD ülke ortalamasının altında olmasına rağmen yüksek hissedilmesinin altında yatan unsurları araştırmaktadır. Çalışmanın temel amacı, mükelleflerin iç dünyasına odaklanan temel unsurların yanı sıra literatürde Türkiye'de objektif ve sübjektif vergi yükü arasında önemli bir fark hissetmelerine neden olan unsurları ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın önemi, sübjektif vergi yükünü etkileyen faktörlerin ilk kez mükelleflerin iç görülerini dikkate alan keşfedici bir nitel analiz ile literatüre katkı sunacak olmasıdır. Makale, vergi mükellefi iç görülerine odaklanan keşfedici nitel bir analizle Türkiye'deki ağır vergi yükünün altında yatan faktörleri araştıran ilk çalışma olarak öne çıkmaktadır. Analiz sonucu, mükelleflerin iç görülerinden vergi adaleti, hükümete duyulan güven, risk algısı ve enflasyonun vergilerin daha ağır hissedilme nedenleri olarak öne çıktığını göstermektedir. Aynı durumda olanlara aynı muamelenin yapılmaması, gelir düzeyi yüksek olanlara düşük gelirlilere oranla daha fazla ayrıcalıklar tanınması vergilerin adaletsiz algılanma sebepleri olarak gösterilirken kamu harcamalarının ödenen vergilerin karşılığı olarak algılandığı ve ödenen vergiler ile kamu harcamaları arasında olumsuz mali bağlantı kurulduğunu göstermektedir. Anahtar kelimeler: Vergi yükü, objektif vergi yükü, subjektif vergi yükü, vergi algısı, vergi mükellefi algısı. Jel Sınıflandırması: H2, H3, H4.

Anahtar Kelimeler:

Understanding The Elements Of Perceived Tax Burden In Turkey: A Qualitative Analysis
2022
Yazar:  
Özet:

ABSTRACT Although the tax burden in Turkey is lower than OECD countries’ average, the fact that it is perceived as high by taxpayers may cause them to be non-compliance. The starting point of the study is to identify the factors that affect the subjective tax burden in Turkey by revealing the underlying reasons why the tax burden is perceived as heavier in Turkey. The study explores the factors underlying the fact that although the objective tax burden is lower than the OECD average in Turkey, it is perceived high. The main purpose of the study is to discover the underlying elements focused on taxpayers’ inner world, as well as the elements in the literature that cause them to feel a significant difference between the objective and subjective tax burden in Turkey. The importance of the study is that the factors that affect the subjective tax burden will be added to the literature for the first time with an exploratory qualitative analysis that takes into account the insights of taxpayers. The paper stands out as to be the first study to investigate the underlying factors of the heavy tax burden in Turkey with an exploratory qualitative analysis focused on taxpayer insights. As a result of the analysis, perceptive tax justice, trust in the government, risk perception, and inflation stand out as the reasons why the perceived tax burden than it is. Arguments obtained from qualitative analysis; The fact that those in the same situation are not treated the same and that those with higher incomes are given more privileges than those with low incomes are among the reasons why taxes are perceived as unfair. In addition, the fact that public expenditures are evaluated as the equivalent of the taxes paid and the inability to receive the equivalent of the taxes paid shows that there is a negative financial link between taxes and public expenditures by the taxpayers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Maliye Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Maliye Araştırmaları Dergisi