Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
KAN BAĞIŞI YAPAN DONÖRLERDE KAN ALMA SIRASINDA GÖRÜLEN OLUMSUZ BELİRTİ VE BULGULARIN İNCELENMESİ
2011
Dergi:  
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu tanımlayıcı çalışma, kan bağışında bulunan bireylerin kan bağışı sırasındaki ağrı ile kan bağışı sırasında ve sonrasındaki olumsuz semptomların incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evrenini Kızılay tarafından düzenlenen bir kan bağışı kampanyasında kan bağışında bulunan bireyler oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemini, Muğla ilinde yürütülen bu kampanyada kan bağışında bulunan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 866 birey oluşturmuştur. Veriler 7 Nisan 2010 -15 Haziran 2010 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında anket formu ve Görsel Kıyaslama Ölçeği VAS kullanılmıştır. Verilerin analizinde ki-kare testi, t testi, Kruskall Wallis testi ile Pearson’s Correlation katsayısı kullanılmıştır. Çalışma için gerekli yazılı izinler ve bireylerden sözel onam alınmıştır. Bulgular: Bireylerin %79.7’u 18-30 yaş grubundadır, %57’si erkektir, %75.2’si bekardır, %72’ü il merkezinde yaşamaktadır, %64’ü öğrencidir, %71’i normal kiloludur, %53.9’u ilk kez kan bağışında bulunmuştur. Kan veren bireylerin yaklaşık %37.1’inde kan verme sırasında ve sonrasında istenmeyen semptomlar gelişmiştir. Kadınlarda ve beden kitle indeksi düşük olan bireylerde istenmeyen semptom gelişme oranının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Vericilerin kan alma sırasında hissedilen ağrı şiddet ortalaması 2.61 ± 1.59 olarak bulunmuştur. Kan veren bireylerin cinsiyetinin, yaş grubunun ve beden kitle indeksinin kan alma sırasındaki ağrının şiddetini etkilemediği belirlenmiştir. Kan alan sağlık çalışanının mesleki deneyim süresi arttıkça kan veren bireylerin ağrı şiddeti azalmaktadır. Sonuç: Kan veren bireyler, kan alma sırasında düşük bir ağrı hissetmektedirler. Kan veren bireylerin 1/3’ünde fazlasında kan verme sırasında ve sonrasında istenmeyen semptomlar deneyimlemesi önemlidir. Beden kitle indeksi düşük olan donörler kan verirken istenmeyen semptomlar yönünden yakından izlenmelidir. Donörlerden kan alma işlemi daha deneyimli sağlık çalışanları tarafından yapılmalıdır

Anahtar Kelimeler:

The negative signs seen in the blood clot in blood donors and the examination of the findings
2011
Yazar:  
Özet:

Purpose: This identifying study was carried out with the aim of studying the negative symptoms of the pain during and after blood donation of individuals who were in blood donation. Instrument and Method: The universe of the study was formed by individuals who donated blood in a blood donation campaign organized by the Red. The sample of the study was made by 866 individuals who donated blood in this campaign in the province of Muğla and who agreed to participate in the study. The data was collected between April 7, 2010 and June 15, 2010. In the collection of data, the survey form and visual comparison scale VAS were used. In the analysis of the data, the Ki-Care test, the T test, the Kruskall Wallis test and the Pearson's Correlation ratio were used. The required written permits and oral approval from individuals have been obtained. Results: 79.7% of individuals are from the age group of 18-30 years, 57% are men, 75.2% are single, 72% live in the center of the province, 64% are students, 71% are normal weight, 53.9% first donated blood. About 37.1 percent of blood donors develop unwanted symptoms during and after blood donation. In women and individuals with low body mass index, the unwanted symptoms have been found to have a higher rate of development. The pain severity of the donors during blood intake was 2.61 ± 1.59. It has been determined that the gender, age group and body mass index of blood donors do not affect the severity of the pain during blood intake. The increased time of the professional experience of the blood-taking health worker, the pain severity of the blood-taking individuals decreases. The result: Individuals who donate blood feel a low pain during blood intake. It is important that over 1/3 of blood donors experience unwanted symptoms during and after blood donation. Donors with low body mass index should be closely monitored in the direction of unwanted symptoms while donating blood. The process of blood receipt from donors should be done by more experienced healthcare professionals

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.085
Atıf : 3.441
2023 Impact/Etki : 0.132
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi