Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 8
Türkiye’de Kentleşme Süreci ve İllerin GSYH Verileri ile Göç Oranları Arasındaki İlişkinin Kümeleme Analiziyle İncelenmesi
2022
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Göç, insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır. İnsanlık tarihinin her döneminde büyük ölçekli göçler meydana gelmiştir. Göç hareketlerinin temelinde çok sayıda ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi ve hukuki neden yer almaktadır. Göçün ortaya çıkmasında en belirleyici etkenin ekonomik nedenler olduğu bilinmektedir. Türkiye’de göçün yönü genellikle kırdan kente, az gelişmiş yörelerden gelişmiş yörelere, doğudan batıya doğru olmuştur. Nüfus, büyük ölçüde kentlerde toplanmıştır. Ekonomik gelişmişlik düzeyi yüksek olan kentler, nüfusu en kalabalık olan kentlerdir. Ekonomik gelişmişlik düzeyini ortaya koymak üzere çok sayıda sosyo- ekonomik göstergeden yararlanılabileceği gibi, bu göstergelerin bir bileşkesi olarak kabul ettiğimiz illerin Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) verilerini temel alarak bir değerlendirme de yapılabilir. Bu çalışmada, illerin göç verileri ile illerin GSYH verileri arasında istatistiksel bir anlamlılık ilişkisi aranmaktadır. Kullanılan analiz yöntemi kümeleme analizidir. Sonuçlara göre çalışmamızın temel hipotezi %79 oranında doğrulanmaktadır. Yani GSYİH düzeyi yüksek olan iller göç alırken, GSYİH düzeyi düşük olan iller göç vermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Urbanization Process In Turkey and Examination Of The Relationship Between The Gdp Data Of Provinces and The Migration Rates Of Provinces By Clustering Analysis
2022
Yazar:  
Özet:

Migration is a concept as old as human history. Large-scale migrations have occurred in every period of human history. There are many economic, social, political and legal reasons behind migration movements. It is known that economic reasons are the most determining factors in the occurrence of migration. Generally, the direction of migration is from rural to urban, underdeveloped regions to developed regions, east to west in Turkey. Population is largely concentrated in cities. Cities with a high level of economic development are the cities with the most populous population. While many socio-economic indicators can be used to reveal the level of economic development, an evaluation can also be made based on the GDP data of the provinces, which is considered as a combination of these indicators. In the study, a statistical significance relationship is sought between migration data and GDP data of the provinces. The analysis method used is the cluster analysis. According to the results, the basic hypothesis of the study is confirmed at a rate of 79%. That means, the provinces with high GDP levels receive immigration, while the provinces with low GDP emigrate.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 707
Atıf : 3.970
2023 Impact/Etki : 0.389
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi