Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 10
Bazı Geniş Yapraklı Orman Ağacı Fidanlarının Morfolojik Özellikleri
2020
Dergi:  
Bartın Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Ordu orman fidanlığı ekolojik şartlarında “Tam Alan Serpme Yöntemi” ile ekilen ve rutin yetiştirme tekniği uygulamaları ile üretilen bazı geniş yapraklı orman ağacı [1+0 yaşlı doğu kayını (Fagus orientalis L.)], 2+0 yaşlı adi gürgen (Carpinus betulus L.) ve 3+0 yaşlı dağ akçaağacı (Acer pseudoplatanus L.)] fidanlarının fidan boyu (FB), kök boğazı çapı (KBÇ), dal sayısı (DS) ve gürbüzlük indisi (Gİ) değerleri tespit edilmiştir. Morfolojik fidan özellikleri arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile belirlenmiştir. Tespit edilen morfolojik özelliklere göre fidanlar, TSE standartları ve Aphalo ve Rikala (2003) Gİ değerine göre değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre sırasıyla doğu kayını, dağ akçaağacı ve adi gürgenin ortalama fidan boyları 29,5, 86,7 ve 70,8 cm ortalama KBÇ 3,62, 9 ve 6,7 mm ortalama DS 6,6, 9 ve 22,1 adet ve Gİ değerleri ise 86,7, 98,8 ve 111,9 olarak hesaplanmıştır. Morfolojik fidan özelliklerinde dikkati çeken en önemli hususlardan biri her türde çok yüksek varyasyonun olmasıdır. Araştırma objesi üç türde FB-KBÇ, DS-FB ve DS-KBÇ arasında pozitif yönlü güçlü ilişkiler saptanmıştır. Yetiştirilen fidanların TSE standartlarına göre doğu kayınında %40’ı, dağ akçaağacında %75,5’i ve adi gürgende ise %63,3’ünün 1. kalite sınıfında olduğu tespit edilmiştir. Aphalo ve Rikala (2003) Gİ değerlerine göre ise doğu kayınında %93,3’ü Dağ akçaağacında %100’ü ve adi gürgende ise %97,8’i “düşük kaliteli fidan” kategorisinde yer almıştır. Tam alan serpme ekimi yöntemiyle yetiştirilmiş fidanlarda fidan başına düşen yaşam alanının homojen olmamasından dolayı FB, KBÇ ve Gİ değerlerinde tespit edilen büyük varyasyonlar nedeniyle seleksiyon ile ıskarta olarak elimine olacak fidan oranı çok yüksek olabilecektir. 

Anahtar Kelimeler:

Morphological characteristics of some wide-leafed forest trees
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, some large-leafed forest trees [1+0 old Eastern grain (Fagus orientalis L.)], 2+0 old ady gürgen (Carpinus betulus L.) and 3+0 old mountain grain (Acer pseudoplatanus L.)] planted in ecological conditions with the "Total Field Serpent Method" and produced by routine cultivation techniques have been identified with the values of the grain length (FB), root throat diameter (CB), branch number (DS) and grain index (GI). Relationships between the morphological characteristics of the fetus are determined by correlation analysis. According to the detected morphological properties, the beans were evaluated according to the TSE standards and the Aphalo and Rikala (2003) GI values. According to the results obtained; accordingly, the average fidan length of the east rock, the mountainous square and the adjuvante is 29,5, 86,7 and 70,8 cm; the average KBC is 3,62, 9 and 6,7 mm; the average DS is 6,6, 9 and 22,1 and the GI values are calculated as 86,7, 98,8 and 111,9. One of the most important aspects that take into account in the morphological fidan characteristics is that all kinds of very high variations. The research object has found strong positive relationships between three types of FB-KBC, DS-FB and DS-KBC. According to the TSE standards, 40% of the crops cultivated in the east coast, 75% in the mountain coast and 63.3% in the adjacent coast are in the 1st quality class. According to the Aphalo and Rikala (2003) GI values, 93.3 percent in the east corner; 100 percent in the mountain corner and 97.8 percent in the adjacent corner were included in the category "low-quality fidan". Full area crop planting methods in the plants grown in the plants due to the lack of homogeneity of the living area per plants due to the major variations identified in the values of FB, KBC and GI, the plants will be eliminated as missing by selection and will be very high.

Anahtar Kelimeler:

Morphological Characteristics Of Some Broad-leaved Forest Tree Seedlings
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, seedling height (SH), root collar diameter (RCD), branch number (BN) and the sturdiness index (SI) values of some broad-leaved forest trees [1+0 aged oriental beech (Fagus orientalis L.), 2+0 aged common hornbeam (Carpinus betulus L.), 3+0 aged mountain maple (Acer pseudoplatanus L.)] which were sowed according to full area broadcast method and produced with routine nursery cultivation techniques were determined. Relationship between morphological seedling characteristics was analysed by correlation analysis. Seedlings according to determined morphological characteristics were evaluated in terms of TSE standard and Aphalo ve Rikala (2003) SI. It has been found that average values belonging to oriental beech were 29.5 cm, 3.62 mm, 6.6 pieces and 86.7 for SH, RCD, BN and SI, respectively. Also these values were determined as 86.7 cm, 9 mm, 9 pieces, 98.8 for mountain maple and 70.8 cm, 6.7 mm, 22.1 pieces 111.9 for common hornbeam, respectively. One of the most important issue of morphological seedling characteristics is the high variation in all species. Furthermore, it was detected to have strong and positive relationships between SH and RCD, between BN and SH, between BN and RCD in all species. According to TSI standards, 40% of the seedlings grown in oriental beech, 75.5% in mountain maple and 63.3% in common hornbeam were specified to be in 1st quality class. According to the GI values of Aphalo and Rikala (2003), 93.3% in oriental beech, 100% of mountain maple and 97.8% of common hornbeam were in the category of low quality seedlings. Due to the lack of homogeneity of growth areas per seedling by full area broadcast sowing method, the rate of seedlings to be discarded by selection may be very high due to the large variations in SH, RCD and RI values.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Bartın Orman Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 782
Atıf : 3.340
2023 Impact/Etki : 0.241
Bartın Orman Fakültesi Dergisi