User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 8
Hatay ili marul (Lactuca sativa L.) ekim alanlarında görülen önemli hastalık etmenleri, zararlı ve yabancı ot türleri ve yaygınlık durumları
2017
Journal:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Author:  
Abstract:

Bu çalışmada 2015 ve 2016 yetiştirme sezonunda Hatay ilinin önemli marul (Lactuca sativa L.) yetiştiriciliği yapılan alanlarında rastgele seçilmiş tarlalarda erken dönem fide ile hasat dönemlerinde sorun olan hastalık etmeni, zararlı ve yabancı ot türlerinin tanılanması ve yaygınlık durumları belirlenmiştir. Tipik hastalık belirtileri gösteren bitki örneklerinden yapılan izolasyonlar sonucunda Sclerotinia sclerotiorum, Botrytis cinerea, Golovinomyces cichoracearum ve Bremia lactucae en sık karşılaşılan fungal etmenler olarak belirlenmiştir. Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum ve Enterobacter cloacae, kök bölgesinde yumuşak çürüklük belirtilerine, Xanthomonas campestris pv. vitians ise yapraklarda lekelere neden olan bakteriyel hastalık etmenleri olarak belirlenmiştir. Viral etmenlerden marul iri damar virüsü (Mirafiori lettuce big vein virüs) sadece 1 tarlada gözlenmiştir. Sörveyler sonucunda yaprak bitleri (Aphis gossypii, Myzus persicae), trips (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis), yaprak pireleri (Empoasca decipiens, Asymetresca decedens), beyazsinek (Bemisia tabaci) ve yaprak kurtları (Spodoptera littolaris ve Helicoverpa armigera) yetiştiricilikte değişen oranlarda karşılaşılan zararlı böcek türleri olarak belirlenmiştir. Zararlıların üretim alanlarındaki zarar düzeyleri türlere göre değişiklik göstermekle birlikte daha çok ilkbahar döneminde belirlenmiştir. Salyangoz zararı ise daha çok erken ilkbaharda görülmüştür. Yapılan sörveyler sonucunda 24 bitki familyasına ait 59 adet yabancı ot türü belirlenmiştir. Ek olarak, sahip oldukları yabancı ot tür sayılarına göre en yaygın 5 familya: Poaceae (14), Asteraceae (12), Leguminosae (4), Caryophyllaceae ve Amaranthaceae (3) kaydedilmiştir. Sörveylerde belirlenen yabancı ot türlerinin 42 tanesinin rastlama sıklığı % 12.5’un üzerinde olurken ilk sıraları Avena sterilis, Sinapis arvensis, Amaranthus retroflexus, Convolvulus arvensis ve Chenopodium album almıştır.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Field :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 459
Cite : 1.945
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi