Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 52
 İndirme 9
Okul Yöneticilerinin Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerine Yönelik Metaforik Algıları
2019
Dergi:  
Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanlar var oldukları günden beri duygu, düşünce, fikir ve bilgilerini ifade etmek için sürekli bir arayış içinde olmuştur. Temel ihtiyaçlarımızdan biri olan iletişim farklı yollar ile yapılabilmektedir. İnsanlar yaşadıkları olayları, düşüncelerini ve duygularını kendi dünyalarında var olan kelimelerle, şekillerle, imgelerle açıklamaktadır. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında bireylerden, bilgiye kendilerinin ulaşması, bilgileri  sorgulayabilmesi, elde ettikleri bilgileri kullanabilmesi ve bilimsel düşünme yeteneğine sahip olmaları beklenmektedir. Bilgiyi ve teknolojiyi kullanabilen bireyleri yetiştirmede en büyük sorumluluk öğretmenlere, dolayısıyla da bilişim teknolojileri (BT) öğretmenlerine düşmektedir. BT öğretmenlerinin görev yaptıkları okullardaki yöneticilerin bakış açıları farklılık gösterdiği için her okulda bilişim öğretmenine verilen değer farklılaşmaktadır. Okullarda BT öğretmenine teknisyen, teknik eleman, memur olarak bakılması bir yanlışlık olarak ortaya çıkmaktadır. Araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin BT öğretmenlerini ne olarak gördüklerini, zihinlerinde hangi şemalarla tasvir ettiklerini belirlemeye çalışmaktır. Nitel olarak tasarlanan araştırmanın katılımcılarını Tokat ili merkez okullarında görev yapan 88 okul yöneticisi/idarecisi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında okul yöneticilerine metafor üretebilmeleri için anket uygulanmış ve toplanan veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre 83 geçerli anketten 65 farklı metafor  üretilmiştir. Üretilen metaforlar anlamlarına göre on farklı gruba ayrılmıştır. Bu gruplar içerisinde BT öğretmeni en çok “kurtarıcı” olarak metaforlanmıştır. Bu grubu sırasıyla kolaylık sağlayıcı, yol gösterici/yönlendirici metaforları izlemiştir. Cinsiyet, mesleki kıdem ve okullarda BT öğretmeninin olup olmamasına yönelik metaforlar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. 

Anahtar Kelimeler:

School managers' metaphoric perceptions towards teachers of information technology
2019
Yazar:  
Özet:

People have been constantly seeking to express their feelings, thoughts, ideas and knowledge since their existence. One of our basic needs can be communicated in different ways. People explain their events, thoughts, and feelings with the words, forms, images that exist in their worlds. In the age of information we are in, it is expected that individuals have the ability to access the information themselves, to question the information, to use the information they obtain and to have the ability to think scientifically. The greatest responsibility in educating individuals who are able to use knowledge and technology lies to teachers, and therefore to teachers of information technology (BT). Because the views of the managers in the schools in which the IT teachers are responsible are different, the value given to the computer teacher in each school is different. In schools, it is a mistake to consider the teacher of IT as a technician, technical element, official. The purpose of the research is to try to determine what school managers see IT teachers as, with which schemes they imagine in their minds. The participants of the research designated as a qualification are composed of 88 school managers/administrators who work in Tokat or central schools. In the framework of the research, the survey was applied to school managers to produce metaphors and the data collected was analyzed by content analysis. According to the findings from the survey, 65 different metaphors were produced from 83 current surveys. The produced metaphors are divided into ten different groups according to their meaning. In these groups, the IT teacher is metaphorized as the most "savior". This group has followed facility providers, guiding/guiding metaphors respectively. There was no meaningful difference between gender, vocational age and the metaphors of whether or not IT teachers in schools.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 169
Atıf : 1.157
2023 Impact/Etki : 0.487
Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi