Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Üçüncü Basamak Sağlık Kuruluşu Çalışanlarının Serviks Kanseri Taraması Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Human Papilloma Virus (HPV) dünya genelinde en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık etmenidir. 2014 yılı itibari ile ülkemizde primer HPV tabanlı ulusal serviks kanseri tarama programı yürürlüğe konmuştur. Toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi için de özellikle sağlık çalışanlarının bu konuya hakim olması gerekmektedir. Bu nedenle üçüncü basamak sağlık kuruluşunda çalışan kadın hekim ve yardımcı sağlık personelinin güncel servikal kanser tarama programı hakkındaki bilgi düzeylerinin ve tutumlarının ortaya konabilmesi açısından bu çalışma planlanmıştır. Gereçler ve Yöntem Üçüncü basamak referans merkezi olarak görev yapan hastanemiz bünyesinde görev yapan kadın hekim, hemşire, yardımcı sağlık personeli ve hasta yönlendirme personeline birebir görüşme ile anket soruları yöneltildi. Ankette toplam 24 soru katılımcılara yöneltildi. Bu soruların 7 tanesi demografik özelliklerle ilgili, 7 tanesi serviks kanseri taraması ile ilgili, 3 tanesi HPV ve kanser ilişkisi ile ilgili, 7 tanesi de HPV aşısı ile ilgiliydi. Bulgular Toplamda 432 kişi ile görüşüldü. Katılımcıların median yaşı 367.9 ve 18-58 yaş aralığındaydı. Katılımcıların %15,6’sı Sağlık Bakanlığı’nın başlatmış olduğu serviks kanseri tarama programından haberdar değildi. Katılımcıların %44,1’i hiç sitoloji taraması, %75’i ise hiç HPV DNA taraması yaptırmadıklarını belirtti. HPV DNA taraması yaptıran 104 kişeye HPV DNA taramasını nerede yaptırdıkları sorulduğunda katılımcıların %97,1’i hastanede, %1,9’u KETEM’de, %1’i ise Aile Sağlığı Merkezleri’nde yaptırdıklarını ifade etti. Sonuç Serviks kanseri taraması ve HPV ile ilgili farkındalığın artırılması ile taramanın başarısı daha da artacaktır. Bunun başarılmasında anahtar nokta ise sağlık personelinin bu konudaki bilgi ve tutumlarının iyileştirilmesidir.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 370
Atıf : 211
2023 Impact/Etki : 0.02
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi