Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 6
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde dental anomalilerin görülme sıklığı
2018
Dergi:  
Selcuk Dental Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan bireylerde dental anomalilerin görülme sıklığının ve cinsiyetler arasındaki dental anomali görülme yatkınlıkların değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma Adıyaman Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’ne ve Adıyaman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne çeşitli nedenlerle müracat etmiş 4256 hastaya ait panoramik radyografi görüntüleri üzerinde retrospektif olarak tasarlandı. Hastalara ait panoramik radyografi görüntüleri dental anomalilerin tespit edilmesi amacıyla 2 araştırmacı tarafından değerlendirildi.  Çalışmada hastaların panoramik radyografi görüntüleri üzerinde tespit edilen, alt keser diş eksikliği, sürnümerer diş, ektopi, gömülü kalma, mikrodonti, taurodontism ve dilaserasyon olmak üzere 7 tip dental anomali cinsiyetler arası dağılımına göre istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: En sık görülen anomali %4,2 oranıyla gömülü kalma olarak tespit edildi. Taurodontizm % 0,02 lik oranlaaz görülen anomali olarak tespit edildi. Gömülü diş görülme sıklığı erkek bireylerde, kadınlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla bulunmuştur. Ektopik diş görülme oranı, erkeklerde kadınlara nazaran istatistiksel olarak anlamı derecede fazla bulunmuştur. Kadınlarda alt keser diş eksikliği görülme oranı, erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla bulunmuştur. Sonuçlar: Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan bireylerde gömülü kalma,sık rastlanılan anomali olarak karşımıza çıkmaktadır. Alt keser diş eksikliği kadınlarda daha fazla görülürken, gömülü diş ve ektopiye erkeklerde daha sık rastlanılmıştır. Bunun yanında, sürnümerer diş, dilaserasyon, taurodontizm ve mikrodonti gibi anomalilerin görülme sıklığı bakımından cinsiyetler arasında farklılık tespit edilmemiştir. Taurodontizmaz rastlanılan anomali olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Dental anomali, gömülü diş, ektopi, sürnümerer, alt keser

Anahtar Kelimeler:

The frequency of dental anomalies in the south-eastern Anadolu region
2018
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study is to assess the frequency of dental anomalies in individuals living in the Southeast Anadolu Region and the tendency to see dental anomalies between sexes. Tools and Methods: The study was designed retrospectively on the panoramic radiographical images of 4256 patients who have consulted the Faculty of Dentistry of the University of Namiyaman and the Center for Oral and Dental Health of Namiyaman for various reasons. The panoramic radiographic images of the patients were evaluated by 2 researchers in order to detect dental anomalies. The study was statistically analyzed according to the gender distribution of 7 types of dental anomalies, which were detected on the panoramic radiographical images of patients, including lower-cutting dental deficiency, reumatoid tooth, ectopy, embedded, microdonti, taurodontism and dilaseration. Results: The most common anomaly was detected as buried by 4.2%. Taurodontism was identified as an anomaly of 0.02%. The frequency of embedded teeth in men was statistically significantly higher than in women. The rate of ectopic tooth appearance has been significantly more statistically significant than that of women in men. The rate of low-cutting tooth deficiency in women has been statistically significantly higher than in men. Results: In people living in the southeastern Anatolian region, being buried is often seen as an anomaly. While low-cutting tooth deficiency is more common in women, buried tooth and ectopy are more common in men. Furthermore, there is no gender difference in the frequency of anomalies such as thermotherapy, dilaseration, taurodontism and microdontism. Taurodontiasis is identified as an anomaly found. Keywords: Dental anomaly, embedded tooth, ectopic, reumatoid, undercut

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Selcuk Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 699
Atıf : 255
2023 Impact/Etki : 0.03
Selcuk Dental Journal