Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
G-7 Ülkelerinin Makroekonomik Performanslarının SD ve MABAC Yöntemleri ile Karşılaştırılması
2024
Dergi:  
Politik Ekonomik Kuram
Yazar:  
Özet:

Ülkeler ekonomi politikalarını makroekonomik performans kriterlerine göre belirlemektedirler. Makroekonomik performans kriterleri ülkelerin gelişmişlik seviyeleri ile ilgili temel bilgiler sunmaktadır. İşsizliğin azalması, fiyat istikrarının ve bütçe dengesinin oluşturulması ekonomik büyümenin ve rekabetin gerçekleşmesi açısından önem ifade etmektedir. Bu Çalışmanın amacı, dünyada gelişmişlik seviyesi en yüksek olan yedi ülkenin oluşturduğu bir birlik olan G7 (Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada) ‘nin 2018-2022 yılları arasındaki makroekonomik performanslarını incelemektir. Çalışmada OECD (Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü) tarafından “sihirli elmas “olarak adlandırılan (işsizlik, enflasyon, dış denge ve büyüme) makroekonomik kriterler ÇKKV (Çok kriterli karar verme) yöntemlerinden olan SD (Standart Sapma) ve MABAC (Multi- Attributive Border Approximation Area Comparison) yöntemleri kullanılarak uygulanmıştır. SD yönteminin sonuçlarına göre enflasyon kriterinin 2018 ve 2019 yıllarında, işsizlik kriterinin 2020 ve 2022 yıllarında, büyüme kriterinin ise 2021 yılında makroekonomik performans üzerinde en büyük etkiye sahip olduğu görülmüştür. İlgili ülkeler arasında 2020 yılında en yüksek makroekonomik performansa sahip olan ülkenin Almanya, diğer incelenen yıllar arasında ise Japonya olduğu MABAC yönteminin sonuçlarına göre tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of G-7 Countries' Macroeconomic Performance With Sd and Mabac Methods
2024
Yazar:  
Özet:

Countries determine their economic policies according to macroeconomic performance criteria. Macroeconomic performance criteria provide basic information on the level of development of countries. A reduction in unemployment, price stability and a balanced budget are important for achieving economic growth and competitiveness. The aim of this study is to analyse the macroeconomic performance of the G7 (Germany, the United States, the United Kingdom, Italy, France, Japan and Canada), a union of the seven countries with the highest level of development in the world, between 2018 and 2022. . In the study, macroeconomic criteria (unemployment, inflation, external balance, and growth), which are called "magic diamonds" by OECD (Organization for Economic Cooperation and Development), were applied using SD (Standard Deviation) and MABAC (Multi-Attributive Border Approximation Area Comparison) methods. According to the results of the SD method, the inflation criterion has the greatest impact on macroeconomic performance in 2018 and 2019, the unemployment criterion in 2020 and 2022, and the growth criterion in 2021. According to the results of the MABAC method, Germany had the highest macroeconomic performance in 2020, and Japan had the highest macroeconomic performance in the other analyzed years.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Politik Ekonomik Kuram

Dergi Türü :   Ulusal

Politik Ekonomik Kuram