Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 23
 İndirme 3
Ontolojik Yaklaşımda Mahallenin Fragmanına Sultan Filmi Üzerinden Bakmak
2021
Dergi:  
SineFilozofi
Yazar:  
Özet:

Özet Bu çalışmada ele alınan 1978 yapımı Sultan filmi mahallenin nabzının attığı gündelik hayatı tüm gerçekliğiyle anlatan öyküsüyle kentsel modernite krizi ve mahallelinin direnişine sosyolojik olarak çok yönlü bir perspektif sunmaktadır. Filmin çözümlenmesinde sosyoloji disiplininden yararlanılmasının yanı sıra, filmde yaratılan hayatlar üzerinde ontolojik düşünmek için felsefeye başvurulmuştur. Bunun nedeni filozofların felsefi sistemlerinin kökeninde toplumsal düşüncenin yer alması ve birikimli olarak gelişen bu düşüncelerinin sosyolojiye arka plan oluşturmasıdır. Bu nedenle, mahallenin fragmanının sosyolojik patikası çeşitli felsefi görüşlerle sorgulanmaktadır. Mahallenin fragmanını oluşturan mekân ve toplum ilişkisi gündelik hayata sirayet ederek ontolojik bir yapıya bürünmektedir. Böylece, gündelik hayatın verili alanlarını biçimlendiren insan ilişkileri, aşk, sevgi ve hüzün ontolojik anlamda gecekondu mahallesinin felsefi temelini oluşturmaktadır. Toplum sorunlarına duyarsız kalamayan Yavuz Turgul filmlerinin temasında mekân önemli bir unsurdur. Kapitalizmin ürettiği mekân algısında gecekondu mahallesinin kentsel ranttan kurtarma mücadelesini gündelik yaşamın akışı içerisinde bireyin mahalleyle bağlanan zincirinde varoluşunun anlamını hüznü, sevgisi, neşesi ve geçim derdi üzerinden analiz etmek çalışmanın temel amacıdır. Henry Lefebvre’nin mekân üretimiyle ilgili ortaya koyduğu teorik çerçeve ontolojik yaklaşımla ele alınacaktır. Kolektif tüketimin kent tezahürü olarak gündelik hayat, arabesk, reklam ve mahalle kültürü, çalışmada odaklanan konulardır. Buna ek olarak, mekân birliği, eril tahakküm, duygusal bağlılıklar ve mahallelinin mekânlarıyla ilgili ortak menfaatleri mahallenin temsil ettiği karakterler üzerinden değerlendirilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

On the Ontological Approach to Watch the Fragment of the Neighborhood from the Sultan Movie
2021
Dergi:  
SineFilozofi
Yazar:  
Özet:

The 1978 film of Sultan, which is discussed in this study, with its story that tells the daily life of the neighborhood's pulse with all the reality, offers a sociologically diverse perspective on the urban modernity crisis and the resistance of the neighborhood. In addition to taking advantage of the discipline of sociology in the film analysis, it was applied to philosophy to ontological thinking about the lives created in the film. This is due to the social thought in the origins of the philosophical systems of the philosophers and the fact that these thought develops accumulatively to create a background for sociology. Therefore, the sociological path of the neighborhood’s fragrance is questioned by various philosophical views. The area and community relationships that make up the fragrance of the neighborhood are wrapped into a ontological structure by wrapping into the daily life. Thus, human relations, which form the given areas of everyday life, love, love and sadness form the philosophical basis of the Gecondu neighborhood in the ontological sense. The place is an important element in the theme of Yavuz Turgul films that cannot remain sensitive to the problems of society. In the perception of the place produced by capitalism, the main objective of the work is to analyze the significance of existence in the chain connected with the neighborhood of the individual in the day-to-day life stream of the fight for the rescue from the urban rant of the Gecondu neighborhood through the problem of happiness, love, joy and survival. Henry Lefebvre’s theoretical framework on space production will be addressed by an ontological approach. As a city manifestation of collective consumption, daily life, Arabic, advertising and neighborhood culture are topics focused on the study. In addition, the common interests related to the locations of the neighborhood will be tried to be assessed by the characters represented by the neighborhood.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Dergi:  
SineFilozofi
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






SineFilozofi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 333
Atıf : 481
2023 Impact/Etki : 0.074
SineFilozofi