Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 45
 İndirme 17
The Relationship between Teachers’ Autonomy Behaviors and Emotional Labor /Öğretmenlerin Özerklik Davranışları ile Duygusal Emekleri Arasındaki İlişki
2021
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, öğretmenlerin özerklik davranışları ile duygusal emekleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Muğla il merkezi ve ilçelerindeki kamu ve özel ilkokul, ortaokul ve liselerinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Tarama modelindeki araştırmanın örneklemini oransız küme örneklemesi yöntemi ile seçilmiş 423 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Çolak (2016) tarafından geliştirilen Öğretmen Özerkliği Ölçeği ve Diefendorff ve arkadaşları (2005) tarafından geliştirilen, Basım ve Beğenirbaş (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan Duygusal Emek Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistikler, t testi, ANOVA ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, öğretmenlerin genel özerklik davranışları orta düzeyin üzerindedir. Öğretmenler, özerklik boyutları arasında en çok öğretme sürecinde özerklik davranışları sergilemektedirler. Bu boyutu sırası ile mesleki iletişim özerkliği, öğretim programı özerkliği ve mesleki gelişim özerkliği boyutları izlemektedir. Öğretmenlerin özerklik davranışları, okul türü, okul kademesi değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta cinsiyet ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır. Öğretmenler, duygusal emek boyutları arasında en çok doğal duygular sergilemektedirler. Bu boyutu sırası ile derinden ve yüzeysel rol yapma davranışları izlemektedir. Öğretmenlerin duygusal emek davranışları, cinsiyet değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaşmakta okul türü, okul kademesi ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır. Duygusal emeğin tüm boyutları ile öğretme süreci özerkliği, öğretim programı özerkliği, mesleki iletişim özerkliği ve genel özerklik arasında orta düzeye yakın, mesleki gelişim özerkliği ile arasında düşük düzeyde ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Doğal davranış, öğretmen özerkliğinin tüm boyutlarının anlamlı bir yordayıcısıdır.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to determine the relationship between teacher autonomy and emotional labor. The population for the study, designed in relational survey model, is composed of teachers who worked at primary, secondary and high schools in Muğla province and the sample were selected through the disproportionate cluster sampling technique. The data was gathered with the Teacher Autonomy Scale and the Emotional Labour Scale. Descriptive statistics, t-test, ANOVA and multiple regression analysis were used to analyse the data. According to the results obtained from the study, the general autonomy behaviors of teachers were determined to be above the moderate level and among the dimensions of autonomy, teachers displayed teaching autonomy the most. It was also identified that teacher autonomy differed significantly by school type and school level, whereas it did not differ significantly by gender and seniority. On the other hand, teachers indicated that they display naturally felt emotions the most among the dimensions of emotional labor. Teachers’ emotional labor behaviors differed significantly by gender, whereas they did not differ significantly by school type, school level, and seniority. According to the results of regression analysis it was determined that there was a significant and close to moderate level of relationship between all dimensions of emotional labor and teaching, curriculum, communication and general teacher autonomy. However, a significant and low level of relationship was found between the dimensions of emotional labor and professional development autonomy. Last but not least, expression of naturally- felt emotions was identified as a significant predictor of all the dimensions of teacher autonomy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 1.041
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi