Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 2
TOPLUMUN DEĞİŞEN YÜZÜ: BİLGİ TOPLUMU VE BİLİŞİM KÜLTÜRÜ
2012
Dergi:  
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bilgi toplumu ve onun teknolojik altyapısı, bugün tüm dünyanın hızına yetişmeye zorlandığı bir şekilde büyük bir dönüşüme neden olmaktadır. Bu dönüşüm/ değişim temelde bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin doğasıyla açıklanmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri, tüm değişme-dönüşümlerin maddi temellerini oluşturmaktadır. Bilişim sistem ve teknolojilerindeki gelişmelerin sonucu olarak: Bilginin kaydedilmesi, depolanması, analiz edilmesi ve iletilmesi; doğruluk, aciliyet (hız), coğrafik bağımsızlık, karmaşıklık ve bilginin hacminin artması gibi pek çok etkiye yol açmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesi aynı zamanda, teknoloji ve bilimin kültürel bir üst yapısının ortaya çıkmasını sağladı. Bilgi ve iletişim teknolojileri bu sınırsız niteliği ile küresel ekonominin, siyasetin ve yönetimin temelini oluşturmaktadır. Bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmeye bağlı olarak, iletişim, enformasyon ve bilişim alanında gerçekleşen hızlı değişim, uluslar arasındaki sınırların önemini ortadan kaldırdı. Bu süreç dünyayı giderek küçültürken; küreselleşme kavramını da, tartışmaların odak noktasına yerleştirdi. Küreselleşme yaşanan bu toplumsal değişim ve dönüşümlerin bir simgesi olarak kullanılmakta, bir yandan olumlu bir yandan da olumsuz değerlendirmeler yapılmaktadır. Küreselleşme; ekonomik olarak büyük bir pazar haline gelmiş olan dünyayı, bilgi ve iletişim teknolojilerini, popüler kültürü ve benzeri gelişmeleri akla getirmekte ve hayatın her alanını etkilemektedir. Küreselleşmenin politik boyutunu insan hakları ve liberal demokrasi oluştururken, ekonomik boyutu çok uluslu sermaye ve serbest piyasa ekonomisinin egemenliğindedir. Kültürel boyutunda ise, farklı kültürel kimliklerin bir arada yaşamasını öngörür. Küresel kültür yerel kültüre nüfuz ederek, yeni sentezlere gidilmesini, küresel homojenleşmeye, melez oluşumların ve kimliklerin doğmasına neden olurken, günümüzde üzerinde en fazla tartışılan konulardan birisidir. Bu yönüyle, bilgi toplumu ve küreselleşme sürecinde değişen değerler ve bilişim kültürü paradigması bu çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin kültürlere olan etkilerini tartışmaktır. Bu amaçla küreselleşme kavramı açıklanmış, bilgi toplumu ile ilişkisi kurulmuş ve teknolojik gelişmelerin kültürler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerine değinilmiştir. Özellikle, bilgi ve iletişim teknolojilerinin oluşturduğu küresel ağlar ve küresel kültürün, bilişim kültürü olarak nasıl şekillendiği üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 491
Atıf : 2.534
2023 Impact/Etki : 0.171
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi