Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
GOYA’NIN “3 MAYIS” ADLI RESMİNDE SAVAŞ KONUSUNUN İNCELEMESİ
2021
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Savaş toplumsal olguların en eskilerinden birisidir. Tarih içinde farklı uygarlıklarla değişime uğrayarak devam etmiştir ve hiçbir dönemde de ortadan kalkmamıştır. İlkel (Primitif) dönem insanları yırtıcı hayvanlara karşı taştan ürettiği baltalar ile onlara karşı koymuştur. Uygar saydığımız insanoğlu ise daha gelişmiş teknolojik silahları ile savaşmaya devam etmektedir. Sanat tarihi bize göstermektedir ki tarihe mal olmuş sanatçıların toplumsal travmalara kayıtsız kalmayarak tam tersine onların üretken etkinliklerinin temel problemleri içerisinde var olduğunu göstermektedirler. Sanatı gerçek olanın algılanmasında düşünsel bir eylem olarak düşündüğümüzde yaşadığımız çağa ait olan modern kültürün sanat ile olan bağlarını gerçekçi bir platforma çektiğini görmekteyiz. Savaş olgusu ve sanatsal üretim arasında bir ilişki bulunmaktadır işte bu bağlantıyı da sağlayan sanatçılardır. Sanatçılar yüzyıllar boyunca savaş olgusuna ait görüşlerini sanatsal dilleri ile ifade etmişlerdir ve savaşı ifade ederken de en yalın hali ile ifade etmişlerdir. Sanatçılar geçmişten günümüze kadar toplumsal olaylara, yaşananlara duyarsız kalamamışlar ve bu konudaki tepkilerini, düşüncelerini üretmiş oldukları sanat eserleri ile dile getirmişlerdir. Kaldı ki sanatın etkililiği sadece yaşanan an ile de sınırlı kalmamıştır. Goya’nın “Üç Mayıs’ta Kurşuna Dizilenler”i savaşın acı yüzünü sürekli olumsuzlayabilecek önemli yapıtlar arasında yerlerini almışlardır. Goya savaşın tüm çıplaklığı ve acımasızlığını kendi sanat dilleri ile ifade etmişlerdir. Oysa sanatın yüzü öldürmeye, yok etmeye değil var etmeye yaşamı daha yaşanılır kılmaya yöneliktir. Yaptığımız bu araştırmada yaşadığımız dünyada insanoğlunun tarih sahnesine çıktığı andan itibaren sürekli bir üstünlük kavgası içinde olduğu, savaş ve uygarlık döngüsü içinde bu olguyu aşamadıkları irdelenmeye çalışılmıştır. Savaş konulu resimlere farklı dönemde meydana gelen iki savaş sahnesi, Goya’nın çalışmalarından yola çıkılarak ele alınmıştır. Goya’nın resimlerinde yansıttıkları savaş ve gerçeklik olgusunu resim dili ile nasıl ele aldıkları ve savaşın acımasızlığını nasıl dışavurumu üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada literatür taraması ve resim okumaları yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Goya's "3 Mayis" Official Review of War Theme
2021
Yazar:  
Özet:

War is one of the oldest social events. It has continued to change with different civilizations throughout history and has never disappeared in any period. The primary (Primitive) era opposed the people with the stones that they produced against the devastating animals. The human being we consider civilized continues to fight with more advanced technological weapons. Art history shows us that the artists who have spent history show that their productive activities exist within the main problems, without being ignored by social trauma. When we consider art as a thought action in the perception of the real, we see that modern culture, which belongs to the age we live, draws its ties with art into a realistic platform. There is a relationship between the war phenomenon and the art production, which is the artists who provide this connection. For centuries, artists have expressed their views on the phenomenon of war in their artistic languages, and they have expressed war in the simplest way. Artists from the past to the present have not remained sensitive to social events, events, and have expressed their reactions on this subject, their thoughts with the artwork they have produced. The effect of art is not limited only to the moment of life. Goya's "Three Thieves in May" has been ranked among the important works that could constantly neglect the painful face of the war. Goya expressed all the nakedness and cruelty of the war in their own art languages. But the face of art is aimed at killing, not to destroy, but to make life more lively. In this study we’ve done, we’ve been trying to figure out that since the moment in which humanity came to the stage of history, it has been constantly in a struggle of superiority, in the cycle of war and civilization that they can’t overcome this fact. Two scenes of war that occurred in different periods of the war-themed pictures have been addressed by Goya's work. Goya's paintings reflect the fact of war and reality with the language of the painting and how the cruelty of the war is focused on the outskirts. In this study, literature scan and painting readings were made.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.580
2023 Impact/Etki : 0.028
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)