Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 14
 İndirme 6
ADANA VE ÇEVRE İLLERDE GÖZLENEN YILLIK MAKSİMUM YAĞIŞLARIN BÖLGESEL FREKANS ANALİZİ
2016
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hidrolik yapıların tasarlanması ve projelendirilmesi belirli bir dönüş aralığı için gözlemlenmesi beklenen bir tasarım değerini gerektirir. İstatistiksel bir metot olan bölgesel frekans analizi bu amaçla kullanılır. Bölgesel frekans analizi, sadece su yapılarının tasarımı sırasında etkili tahmin yapılmasında değil, aynı zamanda hidrolojik bilgi olmayan veya kısa süreli veriye sahip bölgelerde de tasarım parametrelerinin belirlenmesinde kullanılabilmektedir. Bu çalışmada dağılım parametrelerini tahmin etmek için L-momentler tekniği  kullanılarak Adana ve çevresindeki illerde bulunan ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (DMİ) ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından işletilen 53 adet yağış gözlem istasyonundan elde edilen ve kayıt süreleri 18 yıldan uzun olan istasyonların yıllık maksimum yağış değerlerine bölgesel frekans analizi uygulanmıştır. Homojen bölgeleri tanımlamak için, L-momentlere dayalı gösterge-sel metodu (Index Flood Method) kullanılmıştır. Elde edilen homojen bölgelere Genelleştirilmiş Normal, Genelleştirilmiş Ekstrem Değer, Genelleştirilmiş Lojistik, Genelleştirilmiş Pareto, Pearson Tip 3 ve Wakeby dağılımları uygulanarak tekerrür değerleri elde edilmiştir. Noktalama pozisyonu formülü olarak literatürde yaygın olarak kullanılan Medyan, Hosking, Gringorten, Hazen ve Cunnane formülleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, çalışmada kullanmış olduğumuz 53 adet yağış gözlem istasyonunun verilerine parametrelerini Hosking noktalama pozisyonu formülü kullanarak l-momentler yöntemiyle elde ettiğimiz Genelleştirilmiş Lojistik (GLO) dağılımının uyduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Regular frequency analysis of maximum rainfall observed in ADANA and surrounding areas
2016
Yazar:  
Özet:

The design and design of hydraulic structures requires a design value that is expected to be observed for a certain turn range. A statistical method of regional frequency analysis is used for this purpose. Regional frequency analysis can be used not only in making effective predictions during the design of water structures, but also in determining design parameters in areas without hydrological knowledge or with short-term data. In this study to predict the distribution parameters using the L-moments technique in Adana and the surrounding provinces and operated by the State Meteorological General Directorate (DMI) and State Water Affairs (DSI) 53 rain observation stations and recording periods are longer than 18 years, the regional frequency analysis has been applied to the annual maximum rain values of stations. To identify homogeneous areas, the indicator-cell method (Index Flood Method) was used based on L-moments. The generalized normal, generalized extreme value, generalized logistics, generalized pareto, pearson type 3 and Wakeby distribution are achieved to the obtained homogeneous areas. As a pointing position formula, the Median, Hosking, Gringorten, Hazen and Cunnane formulas have been widely used in literature. As a result, the data of the 53 rain observation stations we used in the study has been determined that the generalized logistics (GLO) distribution we obtain with the method of l-moments using the Hosking pointing position formula of the parameters.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.283
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi