Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Pediatrik Acil Servise Yanık İle Başvuran Çocuklarda Dikkat Eksikliği V E Hiperaktivite Bozukluğu Prevalansı
2021
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yanık, özellikle çocukluk döneminde sık görülen bir durumdur. Yanık oluşan çocuklarda, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomlarının görülme sıklığını belirlemek ve sağlıklı çocuklarla karşılaştırmayı amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Bu prospektif çalışma Ağustos 2019- Nisan 2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışma grubu, çocuk acil servise yanık nedeni ile başvuran 3-16 yaş arası çocuk hastalardan seçildi. Kontrol grubu, travma dışı sebeplerle çocuk acil servise başvuran 3-16 yaş arası çocuklardan seçildi. Her iki grubun da kültürel ve demografik özellikleri benzerdi. Her iki gruba da İlk müdahale ve stabilizasyondan sonra revize edilmiş Conners Ebeveyn Derecelendirme Ölçekleri ( CPRS-R) uygulandı. Bulgular: Çalışma grubu 143 kişiden oluşturuldu yaş ortalaması 6,93 ± 2,96 yıl (dağılım: 3-16) ve 69'u (%48,3) kızdı. Kontrol grubu yaş ortalaması 6.72 ± 2.48 yıl (dağılım: 3-16) olan 140 çocuktan oluşmaktaydı ve olguların %49.3'ü kızdı. İki grup arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (sırasıyla p = 0.36, 0.84). Yanıkların en sık nedeni( %69.2) sıcak su veya yağdan oluşmaktaydı. Yanıkların büyük bir kısmı (%89,5) ayaktan müdahale sonrası acil servisten taburcu edildi. CPRS-R'nin hesaplanan tüm alt ölçek puanları; -bilişsel problemler/dikkatsizlik alt ölçek puanları dışında- çalışma grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. Çalışma grubundaki ebeveynlerin eğitim durumu kontrol grubundakilere göre daha yüksekti. Sonuç: Bizim bulgularımız acil servise yanık yaralanmaları nedeniyle başvuran çocuklarda DEHB belirtilerinin görülme sıklığının yüksek olabileceğini gösterme ktedir.

Anahtar Kelimeler:

Children with an emergency service with a burning lack of attention V E Hyperactivity Disorder Prevalence
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Burning is a common condition, especially in childhood. In children with burns, we aimed at determining the frequency of symptoms of attention deficiency hyperactivity disorder (DEHB) and comparing it with healthy children. Patients and Method: This prospective study was carried out between August 2019 and April 2021. The work group was chosen from children aged 3-16 who were applying for the emergency service due to burning. The control group was chosen from children aged 3-16 who were applying for emergency services for non-traumatic reasons. The cultural and demographic characteristics of both groups were similar. Both groups were subjected to the Conners Parental Rating Score (CPRS-R), which was revised after First Intervention and Stabilization. Results: The work group was formed from 143 people with an average age of 6.93 ± 2.96 years (distribution: 3-16) and 69 (48.3%). The control group consisted of 140 children with an average age of 6.72 ± 2.48 years (distribution: 3-16) and 49.3% of the incidents were angry. There was no statistically meaningful difference between the two groups in terms of age and gender (p = 0.36, 0.84 respectively). The most common cause of burns (69.2%) was hot water or oil. Most of the burns (89.5%) were removed from the emergency service after the intervention. All CPRS-R’s calculated sub-scale scales were significantly higher in the work group than the control group, except for cognitive problems/disattention sub-scale scales. The educational status of parents in the working group was higher than those in the control group. Result: Our findings show that children who apply for emergency service due to burning injury may have a high frequency of ADHD symptoms.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 620
Selçuk Tıp Dergisi