Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 10
 İndirme 4
ROMANTİK İLİŞKİLERDE YAKINLIK ÖLÇEĞİ: ERGEN FORMUNUN GELİŞTİRİLMESİ
2022
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Yakınlık, romantik ilişkilerin önemli boyutlarından birini oluşturur. Dolayısıyla yakınlığın ergenlik dönemi psikososyal gelişim özellikleri arasında yer aldı söylenebilir. Romantik ilişkiler insan doğasının vazgeçilmez özelliklerindendir. Ancak ergenlik dönemi romantik ilişkilerinde yakınlığın doğası ve yakınlık gelişimi konusunda bilinenler azdır. Bunun önemli nedenlerinden biri konuya ilişkin çalışmaların görece sınırlı olmasıdır. Özellikle Türkçe’de geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmış, bir yakınlık ölçeğinin bulunmaması nicel araştırmalar yapmayı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle araştırmanın temel amacı “Ergenlik dönemi romantik ilişkilerinde yakınlık düzeyini ölçmeye hizmet edecek bir ölçme aracı geliştirmek” olarak belirlenmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubu uygun örnekleme tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Katılımcılar 2019-2020 eğitim öğretim yılında ortaokul ve lise düzeyinde eğitimine devam eden 263 öğrenciden oluşmuştur. Veriler Demografik Bilgi Formu, UCLA Yalnızlık Ölçeği ve Romantik İlişkilerde Yakınlık Ölçeği için geliştirilmiş olan maddeler kullanılarak toplanmıştır. Analizler SPSS 17.00 paket programı ile yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizi sonucunda elde edilen bulgular, ergenlik dönemi romantik ilişkilerinde yakınlığın üç alt boyutu bulunduğunu ortaya koymuştur. Bu boyutlar yardım ve destek (8 madde), fiziksel çekim (3 madde) ve ilişkide güven (4 madde) olarak adlandırılmıştır. Bu üç alt boyutun, toplam varyansın %63’ünü açıkladığı tespit edilmiştir. Maddelerin faktör yükleri .63 ile .83 arasında değişmektedir. Uyum geçerliliği için katılımcıların yakınlık puanları ile yalnızlık puanları arasındaki Pearson korelasyon değeri hesaplanmıştır. Elde edilen bulgu, yakınlık puanları ile yalnızlık puanları arasında negatif yönde orta düzeyde istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunduğunu (r= .45) ortaya koymuştur. Yine Cronbach’s Alpha katsayısı yardım ve  destek alt boyutu için .92, fiziksel çekim için .79 ve ilişkide güven için .70, ölçeğin tamamı için .81 olarak hesaplanmıştır. Cronbach’s Alpha katsayıları, ölçeğin güvenilir olarak değerlendirilebilmesi için yeterli görünmektedir. Sonuç olarak 15 maddeden oluşan “Romantik İlişkilerde Yakınlık Ölçeği: Ergen Formu”nun, ergen romantik ilişkilerinde yakınlık düzeyini ölçmek için kullanılabilecek yeterlilikte olduğu ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Security Measurement in Romantic Relationships: The Development of Early Form
2022
Yazar:  
Özet:

Nearness forms one of the important dimensions of romantic relationships. Therefore, it can be said that the adolescence period of proximity was among the characteristics of psychosocial development. Romantic relationships are one of the indispensable characteristics of human nature. But in adolescence romantic relationships there are few known about the nature of proximity and the development of proximity. One of the main reasons for this is that the work on the subject is relatively limited. Especially in Turkey, validity and reliability studies have been carried out, the lack of a proximity scale makes it difficult to do quantitative research. Therefore, the main objective of the research was to "develop a measurement tool that will serve to measure the level of proximity in adolescent romantic relationships." The research was carried out in the relational scan model. The research group was determined using the appropriate sampling technique. The participants consisted of 263 students who continued their education at high school and high school level in the 2019-2020 educational year. The data was collected using the materials developed for the Demographic Information Form, the UCLA Solitude Scale and the Nearness Scale in Romantic Relationships. The analysis was done with the SPSS 17.00 package program. The findings obtained as a result of the explanatory factor analysis have shown that there are three subdimensions of proximity in romantic relationships during adolescence. These dimensions are called help and support (8 items), physical attraction (3 items) and confidence in the relationship (4 items). These three subdimensions have been found to account for 63% of the total variance. The factor load of the materials varies between .63 and .83. For compliance validity, the Pearson correlation value between the participants' proximity points and the loneliness points is calculated. The findings showed that there was a statistically meaningful relationship (r= .45) in the negative direction between the proximity points and the loneliness points. Again, the Cronbach's Alpha ratio is calculated as .92, for physical drawing and .70 for reliance, and .81 for the entire scale for help and support. Cronbach's Alpha ratings seem enough to be reliable to the scale. As a result, it can be stated that the "Romantic Relationship Nearness Measurement: Adolescent Form" is in the capacity that can be used to measure the level of Nearness in Adolescent Romantic Relationships.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 148
Journal Of Academic Social Resources