Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 17
 İndirme 5
Doktorlarda Mesleki Tükenmişlik Sendromuna Çalışma Yaşam Kalitesinin Etkisi
2020
Dergi:  
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tükenmişlik sendromu sağlık çalışanlarında önemli bir sorundur. Bu çalışma ile birinci ve ikinci basamak sağlık kurumlarında çalışan bir grup doktorda çalışma yaşam kalitesi ve mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma 2019 yılında Bingöl ilinde çalışan 119 doktor üstünde yapılmış kesitsel tipte bir çalışmadır. Anket üç bölümden oluşmaktadır; sosyodemografik bölüm, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Sağlık Çalışanlarında Yaşam Kalitesi Ölçeği. p<0,05 önemli olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Doktorlarda duygusal tükenme sıklığının %23,5 duyarsızlaşma sıklığının %11,8’tir. olduğu bulunmuştur.  Kadın, hastanede çalışan, nöbet tutan ve aylık 218 saatin üstünde çalışan doktorlarda duygusal tükenmişliğinin daha fazla olduğu, duyarsızlaşmanın il merkezinde çalışanlarda, nöbet tutanlarda ve aylık 218 saatin üstünde çalışanlarda daha fazla olduğu bulunmuştur. İş kazası-mesleki hastalık riski, işyerinde ayrımcılık, iş yerinde stres ve zaman baskısı arttıkça duygusal tükenmen ve duyarsızlaşma artmaktadır. İşyerinde sürekli gelişme ve iyileştirme fırsatları, sosyal entegrasyon artarken duygusal tükenme ve duyarsızlaşma azalmakta ve kişisel başarının artmaktadır. Mesleki tükenmişliğe en fazla katkı yapan işle ilgili faktörünün iş yerinde stres ve zaman baskısı değişkeni olduğu görülmüştür. Sonuç: Tükenmişliğe neden olan işle ilgili faktörler; işyerinde stres ve zaman baskısı, çalışma saatlerinin fazla olması ve vardiyalı çalışmadır. 

Anahtar Kelimeler:

The Effect of Working Quality of Life on Professional Exhaustion Syndrome in Doctors
2020
Yazar:  
Özet:

Burnout syndrome is an important problem in health care workers. The aim of this study was to determine the relationship between quality of work life and professional burnout in a group of doctors who work in primary and secondary health care institutions. Materials and Methods: This is a cross-sectional study conducted on 119 physicians who work in Birmingham in 2019. The survey consists of three parts; sociodemographic section, Maslach Burnout Inventory, Quality of Work Life Scale. p <0.05 was considered significant. Results: The frequency of emotional exhaustion was 23.5% and the frequency of depersonalization was 11.8% in doctors. Emotional burnout was found to be higher in women, hospital workers, shift workers and doctors working more than 218 hours a month, and depersonalization was more common in city center workers, shift workers and workers working more than 218 hours a month. Emotional exhaustion and depersonalization increases as the risk of occupational accident-occupational disease, discrimination in the workplace, stress and time pressure at work increases. While the opportunities for continuous improvement and improvement in the workplace and social integration increase, emotional exhaustion and depersonalization decrease and personal success increases. It has been seen that the most relevant factor contributing to professional burnout is the stress and time pressure variable in the workplace. Conclusion: Factors causing burnout; stress and time pressure in the workplace, excessive working hours and shift work.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of The Quality Of Working On Professional Experience Syndrome In Doctors
2020
Yazar:  
Özet:

Aim: Burnout syndrome is an important problem in health care workers. The aim of this study was to determine the relationship between quality of work life and professional burnout in a group of doctors who working in primary and secondary health care institutions. Materials and Methods: This is a cross-sectional study conducted on 119 physicians who working in Bingöl in 2019. The survey consists of three parts; sociodemographic section, Maslach Burnout Inventory, Quality of Work Life Scale. p <0.05 was considered significant. Results: The frequency of emotional exhaustion was 23.5% and the frequncy of depersonalization was 11.8% in doctors. Emotional burnout was found to be higher in women, hospital workers, shift workers and doctors working more than 218 hours per month, and depersonalization was more common in city center workers, shift workers and workers working more than 218 hours per month. Emotional exhaustion and depersonalization increase as the risk of occupational accident-occupational disease, discrimination in the workplace, stress and time pressure at work increases. While the opportunities for continuous improvement and improvement in the workplace and social integration increase, emotional exhaustion and depersonalization decrease and personal success increases. It has been seen that the most relevant factor contributing to professional burnout is the stress and time pressure variable in the workplace. Conclusion: Factors causing burnout; stress and time pressure in the workplace, excessive working hours and shift work.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 1.014
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi