Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
Toplumda Yaşayan ve Kırılgan Olmayan Yaşlı Yetişkinlerde Nomofobi ile Fiziksel Aktivite ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişki
2023
Dergi:  
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yaşlı bireylerde fiziksel aktivite eksikliği, uyku problemleri ve nomofobi ciddi sorunlardır. Bu çalışmada toplum içinde yaşayan kırılgan olmayan yaşlılarda nomofobinin fiziksel aktivite ve uyku kalitesi ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Katılımcıların kırılganlık durumlarını belirlemek amacıyla "Tilburg Kırılganlık Göstergesi Anketi" kullanılırken, nomofobi düzeyleri "Nomofobi Anketi" ile, fiziksel aktivite düzeyleri "Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu " ile ve uyku kalitesi ise "Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)" ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 73 (%46,8) erkek ve 85 (%53,2) kadın olmak üzere toplam 158 katılımcı dahil edildi. Katılımcıların 153'ü (%96,8) nomofobik iken, 5'i (%3,2) nomofobi yaşamamaktaydı. Katılımcıların 29'u (%18,4) uyku problemleri yaşamazken, 129'u (%81,6) uyku problemleri yaşıyordu. Yapılan analiz sonucunda, fiziksel aktivite ile nomofobi arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki (r: -0,338, p<0,001) bulundu. Aynı zamanda, uyku ilacı kullanımı, gündüz işlevselliği alt ölçekleri, toplam PUKİ puanları ile nomofobi arasında pozitif ve ihmal edilebilir bir ilişki gözlendi (r:0,167-r:0,193, p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak, kırılgan olmayan erişkin bireylerde nomofobi arttıkça, fiziksel aktivite düzeyleri azalmakta ve uyku kaliteleri olumsuz etkilenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Nomophobia With Physical Activity and Sleep Quality In Community-dwelling and Non-frail Older Adults
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Lack of physical activity, sleep problems and nomophobia are serious problems in adults. This study aimed to investigate the relationship between nomophobia with physical activity and sleep quality in non-frail older adults living in the community. Materials and Methods: The participants' fragility status was determined using the "Tilburg Frailty Indicator Survey," while nomophobia levels were assessed with the "Nomophobia Questionnaire," physical activity levels were measured using the "International Physical Activity Questionnaire-Short Form," and sleep quality was evaluated with the "Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Results: A total of 158 participants, 73 (46.8%) male and 85 (53.2%) female, were included in the study. While 5 (3.2%) of the participants were not nomophobic, 153 (96.8%) had nomophobia. 29 (18.4%) of the participants had no sleep problems, and 129 (81.6%) had sleep problems. As a result of the analysis, a weak negative correlation (r: -0.338, p<0.001) was found between physical activity and nomophobia. A positive and negligible correlation was observed between use of sleep medication, daytime dysfunction sub-scales, total PSQI scores and nomophobia (r:0.167-r:0.193, p<0.05). Conclusion: It was determined that as nomophobia increased in non-frail adult people, their physical activity levels decreased, and their sleep quality was negatively affected.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 463
Atıf : 734
2023 Impact/Etki : 0.165
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi