Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
18 Yaş ve Üzeri Bireylerin Deri Kanseri ve Güneş Sağlığına Yönelik Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi: Tanımlayıcı Bir Çalışma
2024
Dergi:  
Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma 18 yaş ve üzeri bireylerin cilt kanseri ve güneş sağlığı konusundaki bilgi düzeylerinin incelenmesi amacı ile planlandı. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma Aralık 2021-Mart 2022 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın örneklemini dahil etme kriterlerine uyan 277 birey oluşturdu. Veriler, Bireysel Tanımlayıcı Bilgi Formu ve Cilt Kanseri ve Güneş Bilgi Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde SPSS 21 paket programı kullanıldı ve p değeri <0.05 istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda araştırmaya katılanların çoğunluğu kadın (%65.7), evli (%68.6), çalışan (%76.2) ve lisans mezunuydu (%63.9). Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinden cinsiyet, eğitim durumu, çalışma durumu, yaşanılan yere ilişkin özelliklerinin Cilt Kanseri ve Güneş Bilgi Ölçeği toplam ve alt ölçek puan ortalamalarını etkilediği belirlendi (p<0.05). Kadınların Deri Kanseri Belirtileri alt ölçeği puan ortalamaları erkeklere göre (p=0.020) anlamlı olarak yüksekti. Katılımcıların yarıdan fazlasının kendi kendine deri muayenesi yapmadığı (%54.5), çoğunluğunun (%92.8) güneşin zararlı etkilerinden korunmaya yönelik yöntemler kullandığı saptandı. Katılımcıların ten rengi, saç rengi ve güneşlenme süresi gibi deri kanseri risk faktörüne yönelik özelliklerinin, Cilt Kanseri ve Güneş Bilgi Ölçeği toplam ve alt ölçek puan ortalamalarını anlamlı düzeyde etkilediği belirlendi (p<0.05). Sonuç: Çalışma sonucunda toplumda risk grupları ve bireylerin eğitim düzeyleri göz önünde bulundurularak, cilt kanseri ve güneşten korunma konusunda toplumsal farkındalığın artırılmasına yönelik düzenli eğitim faaliyetlerinin planlanması ve yürütülmesine gereksinim olduğu anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Investigating The Knowledge Levels About Skin Cancer and Sun Health Of Individuals Aged 18 and Over: A Descriptive Study
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of this study is to examine the level of knowledge of individuals aged 18 and over on skin cancer and sun health. Methods: This descriptive study was conducted between December 2021 and March 2022. The sample of the study consisted of 277 individuals who met the inclusion criteria. Data were collected using the Individual Descriptive Information Form and the Skin Cancer and Sun Information Scale. SPSS 21 package program was used in the analysis of the data and the p value was accepted as <0.05 statistical significance level. Results: Most of the participants in our study were female (65.7%), married (68.6%), employed (76.2%) and had bachelor’s degree (63.9%). It was determined that the socio-demographic characteristics of the participants, gender, educational status, employment status, and the characteristics of the place of residence affected the total and subscale score averages of the Skin Cancer and Sun Information Scale (p<0.05). The mean scores of the Skin Cancer Symptoms subscale of women were significantly higher than those of men (p=0.020). It was determined that more than half of the participants (54.5%) did not perform skin self-examination, and most of them used methods to protect themselves from the harmful effects of the sun (%92.8). It was determined that the characteristics of the participants for skin cancer risk factors such as skin color, hair color and sunbathing time significantly affected the total and subscale mean scores of the Skin Cancer and Sun Information Scale (p<0.05). Conclusions: As a result of the study, it was understood that there is a need to plan and conduct regular training activities to increase social awareness about skin cancer and sun protection, taking into account the risk groups and the education levels of individuals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi