Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 119
 İndirme 7
19. YÜZYILDA ÇUKUROVA TÜRKMEN AŞİRETLERİ I: CERİD VE TECİRLİLER
2013
Dergi:  
NEAR EAST HISTORICAL REVIEW
Yazar:  
Özet:

Cerid ve Tecirli aşiretleri, Dulkadir Türkmenlerini oluşturan boylardan ikisi olup,Maraş-Antakya taraflarında dolaşmaktadırlar. XVI. yüzyıl sonlarında Çukurova’dakışlamaya başlayan Cerid ve Tecirliler, gerek kışlaklarında gerekse yaylaya gidişdönüşlerinde çevreye büyük zarar vermeye başlarlar. Bu nedenle Osmanlı idarecileri,XVII ve XVIII. yüzyılda bu iki aşireti iskân etmek için gayret gösterirler, fakatbaşarılı olamazlar. XIX. yüzyıl ortalarında Cerid ve Tecirli aşiretlerinin sebep olduğuproblemler ve devletin iskân teşebbüsleri devam eder. Bilhassa 1855-1865 yıllarıarasında Osmaniye’de iskânları için bir hayli gayret gösterilir. Kısmî başarı eldeedilse de, özellikle Tecirli aşiretinin zararları önlenemez. Nihayet 1865 yılında Fırka-iIslahiye adı verilen ve İstanbul’da hazırlanan bir ordu Çukurova’ya gönderilir. Fırka-iIslahiye bölgedeki göçebe aşiretleri iskân ederek devlet otoritesini yenidensağlamıştır. Bu iskân faaliyetleri sırasında Cerid ve Tecirli aşiretleri “kadimkışlakları” olan Osmaniye ve çevresine yerleşmek zorunda kalırlar. Yaylaya çıkmalarıyasaklanarak, köyler inşa ettirilir ve çiftçilik yapmaya mecbur bırakılırlar.Günümüzde Osmaniye-Ceyhan -Kadirli-Düziçi bölgesinde yaşayan nüfusun büyükkısmı Cerid ve Tecirli Türkmenlerine mensuptur. Çalışmamızda bu iskân süreciüzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






NEAR EAST HISTORICAL REVIEW

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 229
Atıf : 169
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q4
461/520

NEAR EAST HISTORICAL REVIEW