Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 37
 Görüntüleme 8
Türkiye Arıcılığının Genel Durumu ve Geleceğe Yönelik Beklentiler
2017
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hayvansal üretimin önemli bir alt dalı olan arıcılık dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir gelir kaynağıdır. Arıcılık faaliyetini önemli kılan asıl unsur ise faaliyet sonucunda elde edilen ürünlerden ziyade polinasyon yoluyla bitkisel üretimin ve çeşitliliğin devam etmesine verdiği katkıdır. Bu çalışmada genel olarak Türkiye’de arıcılık faaliyetinin mevcut durumunu değerlendirilmiştir. Türkiye, 107bin tonluk üretimiyle dünya bal üretiminde Çin’in ardından ikinci sırada yer almaktadır. Çin yıllık bal üretiminin ortalama %25’ini ihraç ederek 250milyon$ gelir elde etmesine rağmen, Türkiye bal üretiminin sadece %3,8’ini dış pazarda değerlendirebilmektedir. Çalışmada Türkiye’de koloni başına bal üretimi oldukça düşük düzeyde bulunmuştur. Zira, koloni başına Türkiye ortalaması verim değeri 14,3 kg olup, dünya ortalamasından %32 daha düşüktür. Çin’i dünya bal üretiminde ve ticaretinde üstün kılan faktör ise koloni başına verim değerinin 50kg’ın üzerinde olmasıdır. Çalışmada 1996-2015 yılları arasında Türkiye’nin bal üretiminin %71, balmumu üretiminin %47 ve koloni sayısının da %94 oranında artış gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen trend analizi değerlerine göre 2020 yılında Türkiye’nin bal üretiminin 115bin tona yükseleceği, koloni sayısının ise 10 milyona ulaşacağı öngörüsünde bulunulmuştur. Çalışma sonucunda Türkiye’de arıcılık faaliyetlerinin daha fazla getirisinin olabilmesi için devlet ve özel sektör katkısının koloni başına verimde artış sağlanması yanında bal pazarlama stratejilerinin yeniden oluşturulması gerektiği sonucuna varılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 459
Atıf : 1.951
2023 Impact/Etki : 0.423
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi