Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 13
 İndirme 4
HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DUYARLIKLARI İLE ORGAN BAĞIŞINA YÖNELİK TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
2020
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı; hemşirelik öğrencilerinin öz-duyarlıkları ile organ bağışına yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Tanımlayıcı nitelikteki araştırma Ekim-Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul’daki bir kamu üniversitesinin hemşirelik fakültesindeki 332 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında “Bireysel Bilgi Formu”, “Öz-Duyarlık Ölçeği” ve “Organ Bağışı Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, Kruskal-Wallis testi, Mann-Whitney U testi ve Spearman korelasyon katsayısı ile analiz edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 20,16±1,45 yıl ve bu öğrencilerin %82,5’i kadındır. Hemşirelik öğrencilerinin organ bağışına yönelik pozitif tutum toplam puan ortalaması 98,23±17,09, negatif tutum toplam puan ortalaması 49,70±17,96 ve öz-duyarlık toplam puan ortalaması 3,28±0,50’dir. Öğrencilerin cinsiyeti ile öz-duyarlıkları (p=0,035), organ bağışına yönelik negatif tutumu (p=0,003) ve tıbbi ihmal korkusu (p<0,001) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Sınıf düzeyi ile öz-duyarlık (p=0,003), organ bağışına yönelik negatif tutum (p<0,001), tıbbi ihmal korkusu (p=0,001) ve bedensel yaralanma korkusu (p<0,001) arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Öğrencilerin öz-duyarlık ile organ bağışına yönelik negatif tutumu (r=-0,139, p=0,011) ve tıbbi ihmal korkusu (r=-0,176, p=0,001) arasında negatif yönde çok zayıf bir ilişki saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, hemşirelik öğrencilerinin öz-duyarlığının orta düzeyde olduğu, organ bağışına yönelik yüksek düzeyde pozitif tutuma, düşük düzeyde ise negatif tutuma sahip olduğu belirlenmiştir. Hemşirelik öğrencilerinin öz-duyarlık seviyesi arttıkça organ bağışına ilişkin negatif tutum ve tıbbi ihmal korkusu da azalmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship between the students' personal relationships and the organs' orientation
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to evaluate the relationship between nursing students’ self-compassion and their attitudes towards organ donation. This descriptive study has been performed with 332 students in the nursing faculty of a public university in Istanbul between October and November 2019. "Individual Information Form", "Self-Compassion Scale" and "Organ Donation Attitude Scale" have been used in the collection of data. Data has been analyzed with descriptive statistics, Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test and Spearman's correlation coefficient. The average age of the participants is 20.16 ± 1.45 years and 82.5% of them are female. The average score of positive attitude towards organ donation of nursing students is 98,23±17,09, the average score of negative attitude is 49,70±17,96 and the average score of self-compassion is 3,28±0,50. A statistically significant difference has been detected between self-compassion (p=0.035), negative attitude towards organ donation (p=0.003), and fear of medical neglect (p<0.001) with the gender. Also, statistically significant difference has been determined between self-compassion (p=0.003), negative attitude towards organ donation (p<0.001), fear of medical neglect (p=0.001) and fear of body mutilation (p<0.001) with class level. A very weak negative correlation has been detected between self-compassion and negative attitude towards organ donation (r=-0,139, p=0. 011), and fear of medical neglect (r=-0,176, p=0.001). According to these results, nursing students have been determined to have moderate self-compassion, high positive attitudes and low negative attitudes towards organ donation. As self-compassions of the students increases, negative attitudes towards organ donation and fear of medical neglect decreases.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Self-compassions and Attitudes Towards Organ Donation Of Nursing Students
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to evaluate the relationship between nursing students’ self-compassion and their attitudes towards organ donation. This descriptive study has been performed with 332 students in the nursing faculty of a public university in Istanbul between October and November 2019. “Individual Information Form”, “Self-Compassion Scale” and “Organ Donation Attitude Scale” have been used in the collection of data. Data has been analyzed with descriptive statistics, Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test and Spearman’s correlation coefficient. The mean age of the participants is 20.16 ± 1.45 years and 82.5% of them are female. The mean score of positive attitude towards organ donation of nursing students is 98,23±17,09, the mean score of negative attitude is 49,70±17,96 and the mean score of self-compassion is 3,28±0,50. A statistically significant difference has been detected between self-compassion (p=0.035), negative attitude towards organ donation (p=0.003), and fear of medical neglect (p<0.001) with the gender. Also, statistically significant difference has been determined between self-compassion (p=0.003), negative attitude towards organ donation (p<0.001), fear of medical neglect (p=0.001) and fear of bodily mutilation (p<0.001) with class level. A very weak negative correlation has been detected between self-compassion and negative attitude towards organ donation (r=-0,139, p=0.011), and fear of medical neglect (r=-0,176, p=0.001). According to these results, nursing students have been determined to have moderate self-compassion, high positive attitudes and low negative attitudes towards organ donation. As self-compassions of the students increases, negative attitudes towards organ donation and fear of medical neglect decrease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 971
2023 Impact/Etki : 0.165
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi