Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
Günah ile Tövbe Arasındaki Mahiyet İlişkisi
2024
Dergi:  
Tefsir Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yeryüzünün imar, inşa ve ıslahından sorumlu olan insan, zaman zaman hata, günah ya da suç işleyerek hem kendisine hem de çevresine zarar verebilmektedir. Bu durum onu hem insanlar nezdinde hem de Allah nazarında suçlu ve günahkâr kılmaktadır. Ancak Allah (cc) insanı, işlediği suçlardan ötürü hemen cezalandırmamaktadır. O, insana hatasını telafi edecek zaman ve fırsat vermektedir. Bu tür durumlarda insandan beklenen, vakit kaybetmeden pişmanlığını ifade ederek hatasından dönmesi, tövbe etmesi ve sebep olduğu zararı telafi etme çabası içerisinde olmasıdır. Zira ayetleri incelediğimizde tövbenin, sözlü olarak ifade edilen salt bir pişmanlıktan ibaret olmadığını görürüz. Kur’ân’a göre sahih ve makbul bir tövbe insanda, pişmanlık yanında bir daha aynı hataya düşmeme kararlılığı ve hem kendi nefsini hem de çevresini ıslah etme gayreti ortaya çıkarmalıdır. Tövbe sürecinde dikkat çeken husus, işlenen suçun ya da hatanın mahiyetinin sürecin seyrini belirliyor olmasıdır. Öyle ki tövbe sonucunda insan aslî fıtratına dönmüş olmalı ve işleyeceği salih amellerle yeryüzünün imar, inşa ve ıslah faaliyetlerine katkıda bulunmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

The Content Relationship Between Sin and Repentance
2024
Yazar:  
Özet:

The human being, who is responsible for the reconstruction, construction and improvement of the earth, can harm both himself and his environment by committing mistakes, sins or crimes from time to time. This situation makes him guilty and sinful both in the eyes of people and in the eyes of Allah. However, Allah (swt) does not immediately punish people for their crimes. It gives people time and opportunity to make up for their mistake. In such cases, what is expected from a person is to express his regret without losing time, to turn from his mistake, to repent and to make an effort to compensate for the damage he has caused. Because when we examine the verses, we see that repentance is not just a verbally expressed regret. According to the Qur'an, a true and acceptable repentance should bring out a person's determination not to make the same mistake again, as well as repentance, and an effort to improve both himself and his environment. The point that draws attention in the process of repentance is that the nature of the committed crime or mistake determines the course of the process. So much so that, as a result of repentance, man should return to his original nature and contribute to the reconstruction, construction and improvement activities of the earth with his good deeds.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Tefsir Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Tefsir Araştırmaları Dergisi