Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 21
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
İnternet ve Televizyonda Sağlık Bilgisi Arama Davranışı ve İlişkili Faktörler
2020
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada internet ve televizyondan sağlık bilgisi arama davranışının nedenlerini, olası sonuçlarını belirlemek ve bazı ilişkili faktörleri göstermek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Katılımcılara kişisel bilgi formu, televizyonda yayınlanan sağlık programlarıyla ilgili bilgi, tutum ve davranışlarının sorgulandığı bir anket formu ve Siberkondri Ciddiyet Ölçeği (SCÖ) Kısa Formu uygulandı. Birbirleri arasındaki ilişki değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyini belirlemek için, %95 güven aralığında ve p≤0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 318 katılımcının %52,8’i kadın, %59,1’i evli, %52,7’si çocuk sahibi, %39,3’ü üniversite mezunudur. Yaş ortalaması 34,70±12,51 SS’dır. Kadın cinsiyet, 35 yaş üstünde olmak ve çocuk sahibi olmak televizyonda yayınlanan sağlıkla ilgili programları daha fazla izlemeyle ilişkili bulunmuştur. 35 yaş altında olan, üniversite mezunu olan, kendi sağlığının kötü olduğunu düşünen, internetten edindiği bilgiler nedeniyle herhangi bir tedaviye başlayan ve internetten edindiği sağlıkla ilgili bilgileri güvenilir bulanların ölçekten daha yüksek puanlar aldığı ve ortalamalar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Yaş, eğitim durumu ve genel sağlık algısı gibi sosyodemografik özelliklerin televizyon ve internetten sağlık bilgisi arama ve etkileriyle ilişkili olduğu görülmüştür. İnternetten edinilen bilgilere güven arttıkça siberkondri gelişimine eğilimin arttığı sonucu çıkarılabilir. İleride daha kapsamlı ve uzunlamasına yürütülecek araştırmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Internet and television health information search behavior and related factors
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study is aimed at identifying the causes of behavior of searching for health information from the internet and television, the possible consequences and showing some related factors. Tools and Methods: Participants received a personal information form, a survey form in which information, attitudes and behaviors regarding the health programs published on television were questioned, and a brief form for the Siberian Gravity Scale (SCÖ). The relationship between them was assessed. To determine the statistical significance level, it was considered in a 95% confidence range and p≤0,05 meaningful. Results: 52.8% of the 318 participants involved in the study are women, 59.1% married, 52.7% children, and 39.3% university graduates. The average age is 34,70±12,51 SS. Women’s gender has been linked to being over 35 years old and having children with more watching health-related programs broadcast on television. Those under 35 years of age who are graduated from the university, who think their health is bad, who begin any treatment because of the information they obtain from the internet and who find the health information they obtain from the internet reliable have received higher scores than the scale and the difference between the average is statistically meaningful. Result: Social demographic characteristics such as age, educational status and general health perception have been found to be associated with the search and effects of health information on television and the internet. As the confidence in the information acquired from the internet increases, the tendency to develop siberkondria can be derived from the result of increased tendency. We need more comprehensive and long-term research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.190
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi