Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 30
 İndirme 8
ÇAĞDAŞ TÜRK RESMİ VE GELENEKSEL SANATLAR BAĞLAMINDA BİR RESSAM: BİLAL ERDOĞAN (1944- 1999)
2018
Dergi:  
PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Geleneksel sanatlar ve Çağdaş Türk Resim Sanatı arasındaki etkileşimin üretken biçimde bir birikime dönüşmesi, az bulunur bir olgudur. Geleneksel sanatların İslam inancıyla biçimlenmiş estetik yapısı, Çağdaş Türk Resim Sanatın da içselleştirilmiş ve özgün bir yapıta dönüşmüş ve kimlikleştirilmiş biçim de bir sanatçının yapıtlarının temel kurgusunu oluşturması, evrensel bir sanat kavramına taşınması anlamında önemlidir. Sanatçının kimlik olgusunu geçmiş birikimiyle bugün arasında ki arayı kapatarak oluşturması beklenmektedir. Bu anlamda, yapıtlarında geleneksel olanla arasında ki bağı anlaşılabilir biçimde izleyiciye sunan, Bilal Erdoğan gibi bir sanatçı kimliği Çağdaş Türk Sanatında sık rastlanan bir olgu değildir. Bu nedenle ve hakkında yazılı kaynakların azlığı, sanatçının geçmişi, tartışılmaz estetik duyarlığa sahip ve kendine özgün yapıtları nedeniyle sanatçının geleneksel olanla arasındaki bağın araştırılması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bilal Erdoğan, geleneksel olanla arasında ki, bu arayı kendine dönüştürerek kimlik olgusunu üzerinde barındırdığı ve edindiği birikimlerle bütünleştiren bir sanatçı kimliğiyle karşımıza çıkmaktadır. Çalışmanın amacı, sanatçının yapıtlarında geleneksel sanatların ortaya koyduğu estetik ve biçimsel kaynağın nasıl örtüştürdüğü konusunun, sanatçının seri resimleri olan “Parçalanmalar” dizisi resimleri yoluyla ortaya çıkarılmasına çalışmaktır. Bu, Geleceğin sanatçı adaylarına yol gösterici ve Türk Resim Sanatı’nın birikiminin zenginleşmesi için önemli hale gelmektedir. Araştırma, sanatçının geleneksel sanatların izinden nasıl yürüdüğünü ve birikimden nasıl yararlandığına ilişkin somut kanıtlar üzerinden gitmektedir. Doğal olarak sanatçının yaşadığı yıllar da kendisiyle ve yapıtlarıyla ilgili yazılmış çok az yazılı kaynak olması nedeniyle, yapıtların geleneksel sanatlarla ilgisi, biçim ve renk ikilisiyle kurulmaya çalışılmıştır.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 217
Atıf : 786
2023 Impact/Etki : 0.333
PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi