Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 32
 İndirme 6
Mimarlıkta Kitsch ve Estetik Deneyim: Bosphorus City
2020
Dergi:  
Mimarlık ve Yaşam
Yazar:  
Özet:

Günümüzde küreselleşmenin etkisiyle, her alanda olduğu gibi, mimarlık üretiminde de piyasa değeri egemen olmakta beğeni ve anlamın ortaya çıkış süreci giderek yapaylaşmaktadır. Güncel mimarlık üretiminde özellikle dikkat çeken olgulardan birisi de kitsch olgusudur. Giderek daha fazla mimari ürün ve kentsel çevre kullanıcısına gerçek bir deneyim sunmak yerine, tarihsel ve mekânsal referansları bağlamlarından kopararak kullanmakta, bu ‘tanıdık’ biçim kurgusu aracılığıyla kendini tanımlı kılarak, geniş kitlelerin beğenisine hitap etmektedir. Kitsch olgusuyla ilişkili olarak tanımlanabilecek bu tür bir mimari üretimin izleri İstanbul’da da kolaylıkla bulunabilir. Örneğin, İstanbul’un en tipik özelliklerden birisi olan ‘İstanbul Boğazı’ imgesini, ait olduğu mekânsal bağlamdan kopararak, sahte bir imge yaratan Bosphorus City, bu tür bir mimari üretimin son yıllarda uygulanmış olan çarpıcı örneklerindendir. Bu kapsamda, bu çalışmanın amacı kitsch olgusunu bütün boyutlarıyla ele alarak kavramsallaştırmak ve kitsch bir yapılı çevre olarak Bosphorus City projesinin, ‘beğeni’, ‘anlam’, ‘tüketim kültürü’ ve ‘ideoloji’ boyutlarıyla ilişkisini ve özneye sunduğu ‘estetik deneyim’i tartışmaktır. Çalışmada kitsch kavramı, öznenin eleştirel mesafesini ortadan kaldıran bir olgu olarak sorunsallaştırılmaktadır. Gerçeklikten kaçma arzusundaki kitsch tüketicisi, kitsch mimari ve kentsel çevrelerin içinde, giderek gerçek bir kentsel-mimari deneyimin sunduğu zorluklar ve sorumluluklarla yüzleşme becerisini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu bağlamda, mimari ve kentsel çevrelerin ‘estetik’ kalitesinin tartışmaya açılması önem kazanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Kitsch and Aesthetic Experience in Architecture: Bosphorus City
2020
Yazar:  
Özet:

Today, with the influence of globalization, as in every field, market value is dominating in architectural production; the process of appearance of pleasure and meaning is becoming more and more artificial. One of the facts that attract particular attention in today’s architecture production is the kitsch phenomenon. More and more architectural products and urban environments, instead of offering a real experience to the user, use historical and spatial references by separating from the contexts, making themselves defined through this 'known' form phantom, addressing the pleasure of the wide crowds. Traces of such an architectural production, which can be identified as related to the Kitsch phenomenon, can be easily found in Istanbul. For example, the Bosphorus City, which creates a false image by breaking the image of the 'Istanbul Gulf', one of the most typical features of Istanbul, from the spatial context to which it belongs, is one of the stunning examples of such an architectural production that has been applied in recent years. In this context, the aim of this study is to conceptualize the kitsch phenomenon by addressing all its dimensions and to discuss the relationship and the ‘esthetic experience’ that the Bosphorus City project as a kitsch-built environment offers to the dimensions of ‘like’, ‘sensity’, ‘consumer culture’ and ‘ideology’. In the study, the concept of kitsch is problematized as a fact that eliminates the critical distance of the substance. The kitsch consumer in the desire to escape reality, in the kitsch architecture and urban environments, risks increasingly losing the ability to face the challenges and responsibilities offered by a real urban-architecture experience. In this context, it becomes important to open to discussion the 'esthetic' quality of architecture and urban environments.

Anahtar Kelimeler:

Kitsch and Aesthetical Experience In Architecture: Bosphorus City
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to conceptualize the phenomenon of kitsch by considering its aesthetic and sociological dimensions and to discuss the ‘aesthetic experience’ that kitsch architectural objects and built environments provide to the actors. In terms of embodying these conceptual discussions, the Bosphorus City project, which sets a good example to kitsch, is selected as the case study; and the relation of the kitsch with concepts of ‘taste, ‘meaning’, ‘consumer culture’ and ‘ideology’ in architecture has been discussed through the Bosphorus City project. The axis of these discussions is to examine the relations of meaning, taste and kitsch as an aesthetic category, and then to reveal its relationship with ideology and consumer culture as a sociological phenomenon. In this study, the concept of kitsch is problematized as a phenomenon that eliminates the critical distance of the actor. The kitsch consumer, who desires to escape from reality, faces the threat of losing his/her ability to face the challenges and responsibilities of a real urban-architectural experience within kitsch architectural and urban environments. In this context, it is important to open the ‘aesthetic’ quality of architectural and urban environments to discussion.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mimarlık ve Yaşam

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 268
Atıf : 540
2023 Impact/Etki : 0.127
Mimarlık ve Yaşam