User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 24
 Downloands 2
Ölümsüzlük Düşüncesinde Kişinin Kimlik Problemi
2022
Journal:  
Turkish Studies Comparative Religious Studies
Author:  
Abstract:

Makalemiz ölümsüzlük düşüncesi ekseninde kişinin kişisel kimlik problemini felsefî-teolojik bir perspektiften ele alarak şümullü bir şekilde tartışmayı hedeflemektedir. Kişinin kimliği, bir bireyin kişi sayılabilmesi için ne gibi kıstasların gerekli olduğunu, başka bir ifadeyle kişisel özdeşliğe sahip olabileceğini konu alan dinî ve felsefî bir sorundur. Ölümsüzlük düşüncesinde kişisel kimlik problemi; özsel olarak ölen kişiyle ölümden sonraki hayatta var olan kişinin devamlılığını sürdürmesi gerekir ki aynı kişi sayılabilsin. Burada kimlik, bir kişinin zaman içinde özdeşliğini/devamlılığını belirten özellikler bütünü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu problemde çözümlenmesi gereken temel şey, bir kişinin aynı ya da farklı kişi olduğunun belirlenmesini sağlayan ölçütlerin neler olduğunun belirlenmesidir. Bu durum felsefede kişinin kişisel kimlik problemi olarak görülmektedir. Kişinin kimliğinin tespit edilebilmesi için kişinin ontolojik mahiyetinin temel referansı nedir? sorusu hususunda farklı yaklaşımlar vardır. Bu kuramlar: Kimliğin temel referansını bedensel unsurlara dayandıran materyalist öğretiler, kimliğin temel kıstasını hafıza/psikolojik bilinç olarak kabul eden hafıza kuramı, kişiliğin temel kıstasının ancak zihin/ruh olabileceğini iddia eden dualist bakış açıları ve son olarak teist yaklaşımların dinî değerler üzerinden şekillenen yeniden diriliş/yaratılış yaklaşımlarıdır. Ölümsüzlük problemi geniş uzantıları olan, Tanrı’nın varlığı, insanın özgürlüğü ve nihai varoluşumuzla ilgili felsefî-teolojik sorunların başta gelen problemlerinden biridir. Bu problem hakkında belli bir görüşe sahip olmanın, yalnız nihai mukadderatımız açısından değil, dünyada ve ölüm sonrası yaşamda var olan hayatımız açısından da kapsadığı durumlar vardır. Bu durumlar/hususlar kişiliğimiz, kişisel kimliğimiz ve dünyaya yönelik görüşlerimiz açısından son derece önemlidir. Söz konusu konuya herkesin ilgi duyduğu, önem verdiği ve varoluşsal değer taşıdığı problemin başka bir yönüdür. Ölümsüzlük düşüncesi açısından ele alacağımız kişinin kimlik problemini ruh-beden ilişkisi bağlamında ele alarak felsefi bir bakış açısıyla tartışmayı amaçlamaktadır.

Keywords:

null
2022
Author:  
0
2022
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Turkish Studies Comparative Religious Studies

Field :   Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 162
Cite : 81
2023 Impact : 0.069
Turkish Studies Comparative Religious Studies