Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 4
Brütalist Mimari: İstanbul Atatürk Kültür Merkezi
2022
Dergi:  
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

  1. Dünya Savaşı sonrası refah devleti oluşturmak adına benimsenen modernizm savaştan beş yıl sonra tüm dünyada ekonomik değişimin yanı sıra mimarlıkta da, tam anlamıyla uygulanmıştır denilemez. Ancak, içinde bulunulan endüstri çağına ve teknolojik gelişmelere uygun yepyeni bir mimarlık anlayışı benimsenmeye başlanır. Bu anlayışta, tarihi üsluplardan kaynaklanmayan ve bunlardan etkilenmeyen bir mimari akımdır. Savaştan sonra tahrip olan şehirleri yeniden inşa etmek için ortaya “Late Modern” olarak da adlandırılan Brütalizm akımı ortaya çıkmıştır. Brütalizm, yapı malzemesi olarak temelde beton kullanılmıştır. 1950’lerde Avrupa’da ortaya çıkan, sonrasında çelik ve cam gibi malzemelerinde katıldığı kendini geliştiren bir yaklaşım sergilenmiştir. Türkiye'deki mimari ortamda da brütalizm kabul görmüştür. Ancak, Avrupa’da 1950’lerde ortaya çıkmış olup, Türkiye’de 1960 ve sonrasında görülmeye başlanmıştır. Atatürk Kültür Merkezi hem 1950'lerin hem de Brütalist akımın en önemli simgelerinden birisidir. Dönüşümleri ve yapım aşamalarıyla her daim tartışmaların odak noktasında yer alan Atatürk Kültür Merkezi farklı açılardan değerlendirildiğinde, hem brütalist akım çerçevesinde, hem de iki defa yapıldıkları dönem içerisinde, iktidarların isteği doğrultusunda, kent hafızası ve uluslararası üslup olan brütalizmin arasında bir köprü görevi görmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Brutalistic Architecture: Istanbul Atatürk Cultural Center
2022
Yazar:  
Özet:

  1. The modernism adopted in the name of the creation of a country of prosperity after the World War, five years after the war, has been fully applied throughout the world, as well as in architecture. However, a completely new concept of architecture, in accordance with the industrial age and technological developments, begins to be adopted. In this sense, it is an architectural flow that is not derived from historical structures and is not affected by them. Brutalism, also known as "Late Modern", has emerged to rebuild the cities that have been destroyed after the war. Brutalism was primarily used as a construction material. A self-developing approach appeared in Europe in the 1950s, which was subsequently involved in materials such as steel and glass. Brutalism is also accepted in the architectural environment in Turkey. However, it appeared in Europe in the 1950s and began to be seen in Turkey in 1960 and later. The Atatürk Cultural Center is one of the most important symbols of both the 1950s and the Brutalistic stream. Ataturk Cultural Center, which is always at the center of conversions with its transformations and construction stages, is assessed from different points of view, both in the framework of the brutalistic flow and in the period they are done twice, according to the desire of the powers, a bridge between the city memory and the international brutalism.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 816
Atıf : 573
2023 Impact/Etki : 0.039
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi