Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 52
 İndirme 7
Cumhuriyet Dönemi Dış Ticaret Politikası ve Bir Örgütlenme Örneği: Türkofis ve Faaliyetleri (1934-1939)
2018
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Cumhuriyet döneminde izlenen dış ticaret politikası çerçevesinde Türkofis ve faaliyetlerini irdelemek olarak tanımlanır. Türkofis, 1929 dünya ekonomik buhranı sonucunda dış ticaretin durgunlaşması nedeniyle memleketin iktisadî alanda gelişmesini sağlamak ve “milli iktisat” politikasını uygulamak için İktisat Vekâleti’ne bağlı olarak oluşturulan bir dış ticaret örgütüdür. Türkiye 1930’lu yıllarda dış ticaretini geliştirmek için iki ana prensip benimsedi. Öncelikle devlet dış ticarette işini kolaylaştıracak yasal düzenlemeleri hayata geçirdi. İkinci olarak dış ticaret politikasını geliştirmek ve uygulamak için teşkilatlanmaya gitti. İktisat Vekâleti’nin bu alanda rehber olması, Türkiye’nin belli başlı ihraç mallarının ihracının teşkilâtlandırılması, yabancı memleketlerle olan ihracatın geliştirilmesi, iktisadî alanda gerekli tedbirlerin alınması, iç ve dış pazarlarda Türk mallarının sürümünün artırılması için İktisat Vekâleti’nin yeniden ve güçlü bir şekilde teşkilatlandırılmasına gerek duyuldu. Bu kapsamda 27 Mayıs 1934’te kabul edilen kanunla İktisat Vekâleti’nin teşkilat yapısında kapsamlı bir değişiklik yapıldı ve vekâlete bağlı olarak dış ticaretle ilgilenmek üzere Türkofis Müdürlüğü oluşturuldu. Türkofis, Türkiye’nin dış ticaret politikası üretme çabası çerçevesinde şekillenen bir teşkilatlanma örneğidir. İktisat Vekâleti’nin teşkilat yapısının değiştirilmesi ve dış ticaret işleriyle uğraşmak üzere Türkofis’in kurulması, izlenen milli iktisat politikasının tezahürleri olarak görülmelidir. Türkofisin başlıca görevi Türkiye’nin dış ticari münasebetlerini sağlamak, bir taraftan dünyada sık sık değişen politik ve ekonomik seyri göz önünde tutarak milli iktisadı koruyacak bir ticaret politikası tespit etmek, diğer taraftan mevcut engellere rağmen ihracatı ilerletmeye çalışmaktır. Türkofis turizm ve propaganda işlerini de üzerine almıştır. Türkofis, Cumhuriyet döneminde büyük işler başarmış, Türkiye’nin dış ticaret politikasını uygulamaya koymuş önemli bir dış ticaret örgütüdür. Araştırmanın temel kaynaklarını Başbakanlık Cumhuriyet Arşivinde yer alan ve “Türkofis” hakkında rapor, bülten ve kararnameleri içeren evrak oluşturacaktır. Ayrıca Türkofis ile ilgili kanunlar için resmi yayınlar başvurulan diğer önemli kaynaklardır. İlaveten araştırmayla ilgili bilgi ve yorumlara yer veren süreli yayınlar ve telif eserler de araştırmanın kaynakları arasındadır.

Anahtar Kelimeler:

Republican Foreign Trade Policy and an Example of Organization: Turkophysics and Its Activities (1934-1939)
2018
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is defined as turcofish and its activities in the framework of the foreign trade policy followed during the Republic period. Turkofis is a foreign trade organization established by the Economic Council to ensure the development of the country in the economic area due to the stagnancy of foreign trade as a result of the 1929 World Economic Disaster and to implement the “national economy” policy. In the 1930s, Turkey adopted two main principles to improve foreign trade. First of all, the government has implemented legal regulations that will facilitate its business in foreign trade. Secondly, it was organized to develop and implement foreign trade policy. It was necessary to be the guide of the Economic Authority in this field, to organize the exports of certain main export goods of Turkey, to develop the exports with foreign countries, to take the necessary measures in the economic field, to increase the version of Turkish goods in the internal and external markets, to reorganize the Economic Authority in a strong and strong way. In this context, a comprehensive change was made in the organization structure of the Economic Council with the law adopted on May 27, 1934 and the Turkish Directorate was established to deal with foreign trade according to the law. Turkofis is an example of organization formed in the framework of the efforts of Turkey to produce foreign trade policy. The establishment of Turkofis to deal with foreign trade affairs and change the organization structure of the Economic Council should be seen as manifestations of the national economic policy followed. The main task of Turkofisi is to ensure the external trade relations of Turkey, on the one hand to identify a trade policy that will protect the national economy, taking into account the frequently changing political and economic course in the world, on the other hand to try to advance exports despite the existing barriers. Turkey has also taken over tourism and propaganda. Turkofis is an important foreign trade organization that has succeeded in the period of the Republic, putting into practice the foreign trade policy of Turkey. The main sources of the research will be the document containing reports, newspapers and decrees on the Turkish Republic, which is included in the Prime Minister's Republic Archive. Official publications for the laws related to Turkofis are also other important sources applied. The periodic publications and authoritarian works containing information and comments about the research are also among the sources of the research.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 400
History Studies