Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 66
 İndirme 28
BÖTE BÖLÜMÜNDE ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN SİBER AYLAKLIK NEDENLERİNE AİT GÖRÜŞLERİ: BİR KARMA YÖNTEM ÇALIŞMASI
2020
Dergi:  
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Siber aylaklık, öğrencinin ders sırasında ders dışında özellikle bir teknolojik araç ile internet, sosyal medya kullanımı vb. gerçekleştirerek, dersi dinlememe davranışı olarak tanımlanmaktadır. Son dönemdeki teknolojik uyarıcıların siber aylaklık davranışını tetiklediği düşünülmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı da Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünde öğrenim gören öğrencilerin siber aylaklık düzeyleri ve nedenleri incelemektir. Çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Trakya bölgesinde bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümünde 4.sınıf düzeyinde öğrenim gören 55 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma, Nicel ve Nitel verilerin aynı zamanda kullanıldığı karma yöntem ile desenlenmiştir. Nicel veriler siber aylaklık ölçeği ile toplanmıştır. Nitel veriler ise açık uçlu bir soru ile veri toplama sürecinde eş zamanlı toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistiklerden yararlanılmıştır. Nitel verilerin analizinde öğrencilerin siber aylaklık düzeyleri temel alınarak sınıflama yapılmıştır. Bu sınıflamalarda ilk aşamada ayrı ayrı, ikinci aşamada ise bütünsel olarak içerik analizinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda öğrencilerin hepsi farklı dönem ve derslerde siber aylaklık yaptıklarını kabul etmektedir. Nicel verilerin analizi sonucu, siber aylaklık düzeyinin ortalama seviyeye yakın olduğu ve özellikle derslerde öğrencilerin içerik paylaşımı, çevrim içi içeriğe erişim davranışlarını gösterdikleri görülmüştür. Nitel verilerin analizi sonucunda ise siber aylaklık nedenleri Ruhsal, Bireysel ve Öğretimsel olmak üzere 3 tema altında toplanmıştır. Ayrıca, siber aylaklık düzeylerine göre kümelenmiş verilerin arasında temalar açısından bir fark elde edilememiştir.

Anahtar Kelimeler:

Students in the BÖTE section learn about the causes of cyber-make-up: a karma method
2020
Yazar:  
Özet:

Cybersecurity, the student’s use of the internet, social media, etc. with a technological tool especially outside of the course during the course. It is defined as a behavior of listening to the lesson. It is believed that recent technological alarms have triggered the behavior of cybersecurity. The aim of the study in this direction is to study the levels and causes of cyber interference of students studying in the Computer and Teaching Technologies Education Department. The work group consists of 55 university students who study at the 4th grade level at the Department of Computer and Teaching Technologies of a state university in the region of Trakya in the 2018-2019 educational year. The study is designed by the karma method in which Nicel and Qualitative data are also used. Nicel data is collected by cyber scale. The quality data is collected simultaneously with an open end question in the process of data collection. Nicel data analytics have been used by visual statistics. The quality data analysis is classified based on the levels of cyber disability of students. These classifications were used separately in the first phase, and in the second phase the content analysis was entirely used. As a result of the findings obtained, the students all admit that they have done cyber interference in different semesters and courses. The analysis of the data has shown that the level of cybersecurity is close to the average level, and in particular in the courses, students show content sharing and behavior of access to online content. As a result of the analysis of the quality data, cyber disturbance causes have been gathered under 3 topics: Spiritual, Individual and Educational. Furthermore, there is no difference between the accumulated data in terms of themes according to the levels of cybersecurity.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Filoloji; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 581
Atıf : 3.999
2023 Impact/Etki : 0.358
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi