Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 650
 İndirme 59
SEYYİD MAHMUD-I KEBİR’İN (KUREYŞ) SEYYİD MAHMUD HAYRANİ VE DERVİŞ BEYAZ/GEVR İLE TARİHİ BAĞI
2019
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bugün pek çok bölgeye yayılmış olan ve Ehl-i Beyt soyundan geldiği kabul edilen Kureyşan ocağı mensupları, Tunceli/Nazımiye ve Gaziantep/Yukarı Kayabaşı Köyü kökenlidirler. Atalarının ismi Seyyid Mahmud-ı Kebir, mahlası Kureyş’tir. Son yıllarda, bu ocak hakkında gerek yazılı, gerekse sözlü olarak pek çok bilgiler verilmeye başlanmıştır. Ancak aşiret ve atası hakkında anlatılan bu bilgilerde kimi eksikler ve hatalar olduğu görülmektedir. Kimileri aşiretin atası olan Kureyş’in, aynı zamanda, Akşehir’de türbesi olan Seyyid Mahmud Hayrani’nin kendisi olduğunu ileri sürerken, kimileri de ikisi arasında baba-oğul, ya da dede-torun ilişkisi olduğunu ileri sürmektedirler. Bazı araştırmalarda da Kureyş ile Derviş Beyaz/Gevr mukayese edilmektedir. Bu araştırma sahipleri, asırlardır aktarıla gelen güçlü sözlü anlatılara göre Kureyş’e ait olduğu bilinen “şecere”nin, Derviş Beyaz’a ait olduğunu ileri sürmektedirler. Bu çalışmada ilk olarak, Kureyş ile Seyyid Mahmud Hayrani’nin ayrı kişiler olduğu kanıtlanmaya çalışılacaktır. Bunun için de, tarihi kayıtlardan elde edilen Seyyid Mahmud Hayrani’nin hayatı hakkındaki bilgiler ile sözlü kaynaklar ve “şecere”den elde edilen Kureyş’in hayatı hakkındaki bilgiler karşılaştırılıp, analiz edilecektir. İkinci olarak da Kureyş ve Derviş Beyaz arasındaki tarihi ilişkinin Pir-Rayver şeklinde olduğu ve “şecere”nin de Kureyş’e ait olduğu ispatlanmaya çalışılacaktır. Bunun için de yine yüz yüze yapılan görüşmelerden elde edilen bilgiler ile “şecere”deki bilgiler karşılaştırılıp analiz edilecektir.

Anahtar Kelimeler:

null
2019
Yazar:  
0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 24
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research