Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 29
 İndirme 6
Erzurum Pasinler Bölgesi Perlitinin Geopolimer Üretiminde Kullanımının Araştırılması
2021
Dergi:  
Türk Doğa ve Fen Dergisi
Yazar:  
Özet:

Küresel ısınma ve iklim değişikliğine sebebiyet veren en önemli faktörlerden birisi atmosfere salınan CO2’dir. Bu gazın salınımının önemli bir miktarı (%6-8), dünyada en çok kullanılan yapı malzemesi olan çimento üretiminden kaynaklanmaktadır. Bu miktarın azaltılması amacıyla yaklaşık yirmi yıldır araştırmacılar, çimentoya alternatif sürdürülebilir bağlayıcı malzeme olan geopolimer üzerinde yoğun olarak çalışmaktadırlar. Geopolimerler, atık yan ürün olan uçucu kül, yüksek fırın cürufu vb. bir alümino-silikat kaynağı ve NaOH, Na2SiO3 vb. aktivatörlerden oluşmaktadır. Alümino silikat kaynağı olarak, amorf yapılı SiO2 ve Al2O3 içeren volkanik kül, kil, pomza vb. mineral malzemelerde kullanılmaktadır. Bu çalışmada ise, Erzurum Pasinler bölgesinde önemli miktarda bulunan ve alümino silikat içeren perlitten geopolimer üretimi araştırılmıştır. Bu amaçla temin edilen perlit, bağlayıcı olarak kullanılıp geopolimer betonlar üretilmiştir. Karışımlarda alkali aktivatör olarak yalnızca NaOH kullanılmıştır ve üretilen numunelere yapılan ön deneyler sonucunda 90°C’de 72 saat ısı kürü uygulanmıştır. Üretilen numunelerin su emme oranları, birim hacim ağırlıkları ve 3, 7, 28 ve 150 günlük basınç dayanımları tespit edilmiştir. Ayrıca numuneler %5 konsantrasyonlu HCl ve MgSO4 çözeltilerine, 50 çevrimlik donma-çözünme etkisine ve 300°C, 500°C ve 700°C yüksek sıcaklıklara maruz bırakılmıştır. Deneyler sonunda numunelerin mekanik ve fiziksel özellikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, perlit esaslı geopolimer üretiminde aktivatör olarak NaOH tek başına kullanılarak 20,50 MPa basınç dayanımı elde edilmiştir. Durabilite açısından ise aynı dayanıma sahip normal Portland çimentolu betona göre iyi performans göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Research on the use of perlitin in geopolymer production
2021
Yazar:  
Özet:

One of the most important factors that cause global warming and climate change is the emission of CO2 into the atmosphere. A significant amount of the emission of this gas (6-8%) is derived from the production of cement, the most used building material in the world. For twenty years, in order to reduce this amount, researchers have been working intensely on geopolymers, a sustainable binding material alternative to cement. Geopolymers, waste side-products of flying ashes, high oven curve, etc. A source of aluminium-silicate and NaOH, Na2SiO3 etc. It is made up of activators. As a source of aluminum silicate, volcanic ashes containing amorphic SiO2 and Al2O3 are formed, flushed, pumped, etc. It is used in mineral materials. In this study, the production of geopolymers from perlitten found in significant amounts in the Erzurum Pasinler region and containing aluminum silicate has been studied. The perlit provided for this purpose is used as binding and geopolimer concrete is produced. The mixture used only NaOH as an alkaline activator and, as a result of preliminary experiments on the produced samples, 72 hours of thermal curve was applied at 90°C. The water absorption rates of the produced samples, unit volume weights and 3, 7, 28 and 150 day pressure resistance have been detected. The samples were also exposed to 5% concentration HCl and MgSO4 solutions, 50 circular freezing-solving effects and 300°C, 500°C and 700°C high temperatures. The tests ended with the mechanical and physical characteristics of the samples. As a result, the pressure resistance of 20.50 MPa was obtained by using NaOH alone as an activator in perlit-based geopolimer production. In terms of durability, it has shown good performance compared to the normal Portland cemented concrete with the same durability.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Türk Doğa ve Fen Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 405
Atıf : 1.197
2023 Impact/Etki : 0.105
Türk Doğa ve Fen Dergisi