Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 40
 İndirme 9
TOPLUMSAL ROLLERDEKİ ÇATIŞMANIN TELEVİZYON REKLAMLARINDA KULLANIMI: GELİN-KAYNANA ÇATIŞMASININ REKLAMLARDAKİ SUNUMU ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
2019
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Reklamın en temel işlevi tüketicileri ürün ve hizmetler hakkında bilgilendirmektir. Reklam aynı zamanda toplumu yansıtan bir ayna görevini de görmektedir. Reklam, kimi zaman yeni toplumsal gerçeklerin oluşturulmasına yardım ederken; kimi zaman da mevcut toplumsal gerçekleri mesajın ana unsuru şeklinde ikna amacıyla bir çekicilik olarak içeriğe taşımaktadır. Toplumsal roller de bu gerçekliklerden biridir. Kadın ya da erkeğin toplumsal rolleri, aile içindeki rolleri reklamda sıklıkla karşılaştığımız rollerdir. Bu roller üzerinden kurgulanan mesaj, tüketiciye ürün ile ilgili sosyal faydayı da aktarmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla reklam, ürünü kimi zaman kendini gerçekleştirmek için bir araç olarak sunmaktadır. Bu çalışmada reklamlardaki gelin-kaynana rolleri ve bu roller üzerinden ürün ve hizmeti satın almaya yönelik ikna edici ne tür mesajlar verildiği incelenmiştir. Çalışmada, içerik analizi yöntemi ile yargısal örneklem yoluyla belirlenmiş içinde gelin-kaynana figürlerinin ana unsur olarak kullanıldığı 28 televizyon reklamı analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre gelin-kaynana çatışmasına ürün kategorisi açısından en fazla beyaz eşya ve gıda kategorilerinde değinildiği; söz konusu reklamlarda ironi ve hiciv mizah türlerinin öne çıktığı görülmüştür. İncelenen reklamların  %96,4’ünde duygusal çekicilikler yer almışken; %71,4’ünde açık bir çatışma içeriği yer almıştır. Ürün kullanımından kaynaklanan üstünlük vurgusu da reklamlarda öne çıkmıştır. Reklamların kültürü yansıtan bir ayna olma işlevi, gelin-kaynana arasında süregelen anlaşmazlığı da yansıtan bir görünüm sunmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:

The use of the publicity in social roles in television ads: A review of the publicity in the ads of the publicity
2019
Yazar:  
Özet:

The main function of advertising is to inform consumers about products and services. Advertising also sees a mirror function that reflects society. While advertising sometimes helps to create new social facts, it sometimes translates existing social facts into content as an attraction to persuade as the main element of the message. Social roles are one of these realities. The social roles of a woman or a man, the roles in the family, are the roles we often encounter in advertising. The message established through these roles is trying to transmit to the consumer the social benefit related to the product. Thus, advertising sometimes offers the product as a tool to realize itself. This study has studied the role of the bride in the ads and what kind of convincing messages are given to buy products and services through these roles. In the study, 28 television ads were analyzed in which bride-kaynana figures were used as the main element, determined through the content analysis method and judicial sampling. According to the research results, the bride-kaynana conflict was most referred to in the product categories of white items and food categories; in these ads, irony and hiciv kinds of humor appeared. 96.4 percent of the advertisements surveyed included emotional attractions, while 71.4 percent included open conflict content. The emphasis on superiority derived from the use of the product was also highlighted in the advertising. The function of advertising to be a mirror that reflects the culture, also offers a look that reflects the continued dispute between the bride and the bride.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 597
Atıf : 3.364
2023 Impact/Etki : 0.241
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi