Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 10
 İndirme 3
Akılcı Antibiyotik Kullanımı
2019
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Akılcı antibiyotik kullanımı, bakteriyel direncin önlenmesinde, sağlık hizmetinin en üst düzeyde verilmesinde ve sağlık harcamalarının azaltılmasında en önemli rolü oynamaktadır. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar, antibiyotik tedavisinin gerekli olmadığı ya da dar spektrumlu antibiyotik tedavisinin uygun olduğu birçok durumda, geniş spektrumlu antibiyotiklerin reçete edilmesinin giderek artmakta olduğunu göstermektedir (1). Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl ayaktan tedavi hizmeti veren polikliniklere başvuran her beş çocuktan en az birine antibiyotik reçete edilmekte ve bu durum her yıl 50 milyondan fazla antibiyotik reçetesinin yazılmasına yol açmaktadır. Ayaktan tedavi veren kurumlarda, özellikle viral kaynaklı üst solunum yolları infeksiyonları, uygun olmayan antibiyotik tedavisinin en sık yapıldığı durumlardır. Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı tarafından 2003’te başlatılan Akılcı Antibiyotik Kullanım Programı ile hastanelerde kullanılan antibiyotiklerin enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından denetimine başlanmış ve bu sayede geniş spektrumlu antibiyotik kullanımının azaltılması hedeflenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün ayaktan hastalardaki yüksek antibiyotik oranlarının azaltılması yönündeki önerisiyle ülkemizde 2014-2017 yılları arasında yürütülen programla, 2015 yılında reçetesiz antibiyotik kullanımı yasaklanmış ve ayaktan hastalardaki antibiyotik kullanımının azaltılması yönünde kamu spotları ve bilgilendirme kampanyaları başlatılmıştır. Bu sayede aile hekimlerinin reçetelerinin %35’ini oluşturan antibiyotiklerin %25’ e oransal olarak düştüğü gözlenmiştir. Günlük antibiyotik kullanımı 2011’de 42.2 günlük doz/1000 hastadan, 2014’de 40.4 günlük doz/1000 hastaya, 2017’de 35.25 günlük doz/1000 hastaya azalmıştır (2). Ülkemizde akılcı antibiyotik kullanımın sağlanması için bu çabaların artarak devam etmesi gerekmektedir. Bu nedenle ailelerin bilinçlendirilmesi, meslek içi eğitimlerin devamı, ayrıca çoklu ilaç direnci olan gram negatif bakterilerin kontrolü için programlar geliştirilmesi, hastanede yatan ve ayaktan hastalarda antibiyotik kullanımının yakın takibi ve patojen mikroorganizmların direnç oranlarının izlenmeli ve tarım ve hayvancılıkta kullanılan antibiyotiklerin denetimi yapılmalıdır. Dergimizde yayınlanan Güngör A. ve ark.(3) çalışmasında çocuk polikliniğine başvuran hastaların anne babalarının antibiyotik kullanımı ile ilgili bilgi ve tutumları değerlendirilmiştir. Çalışmada, annelerde doktora gitmeden ilaç başlama oranı (%42.9) babalara göre (%31.8) daha yüksek saptanmış, eğitim süresi >8 yıl olanlarda doktora gitmeden ilaç başlama oranı eğitim süresi ≤8 yıl olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur. Katılımcıların %4.5’i doktor önerisi dışında antibiyotik kullanırken, %95.5’i evde yedek antibiyotik bulundurmadığı tespit edilmiştir. Bu konuda çok merkezli çalışmalar ve devam eden eğitim programlarıyla farkındalık düzeyinin arttırılmasına ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Intelligent use of antibiotics
2019
Yazar:  
Özet:

The reasonable use of antibiotics plays an important role in the prevention of bacterial resistance, the highest level of health care and the reduction of health expenditure. But recent studies have shown that in many cases where antibiotic therapy is not necessary or the treatment with narrow spectrum antibiotics is appropriate, the prescription of broad spectrum antibiotics is increasing (1). Antibiotic is prescribed to one in every five children in the United States who apply to clinics that provide foot-treatment services each year, leading to more than 50 million prescriptions of antibiotics each year. In the body that treats the foot, especially viral infections of the upper respiratory tract are cases where inappropriate antibiotic therapy is frequently performed. In our country, with the Intellectual Antibiotic Use Program launched by the Ministry of Health in 2003, antibiotics used in hospitals have begun to be monitored by a specialist in infectious diseases and thus aimed at reducing the use of antibiotics in a wide spectrum. With the World Health Organization’s recommendation to reduce the high antibiotic rates in footpatients in our country between 2014-2017 years, the 2015 prohibition of the use of prescription-free antibiotics and public spots and information campaigns to reduce the use of antibiotics in footpatients have been launched. This indicates that antibiotics, which make up 35% of family doctors’ prescriptions, decreased proportionally to 25%. The daily use of antibiotics was reduced from 42.2 day dose/1000 patients in 2011, 40.4 day dose/1000 patients in 2014, 35.25 day dose/1000 patients in 2017 (2). In our country, these efforts need to continue to increase to ensure reasonable antibiotic use. Therefore, the awareness of families, the continuation of professional training, as well as the development of programs for the control of gram-negative bacteria with multiple drug resistance, the close monitoring of antibiotic use in hospitals and bacterial patients and the resistance rates of pathogenic microorganisms and the monitoring of antibiotics used in agriculture and livestock should be carried out. Published in the magazine A. and A.(3) The study assessed the knowledge and attitudes of the parents of patients who apply to the child clinic regarding the use of antibiotics. In the study, the rate of start of medication before going to the doctor in mothers (42.9%) compared to fathers (31%. 8) the higher established, the study period >8 years was statistically significantly lower than the study period ≤8 years, the rate of starting medication without going to the doctor. 4.5 percent of participants used antibiotics other than the doctor’s recommendation, while 95.5 percent found that they had no replacement antibiotics at home. It is necessary to increase the level of awareness with multi-centric studies and ongoing training programs on this subject.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 891
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi