Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 5
Allerjik Rinitli Hastalarda Yaşam Kalitesi
2008
Dergi:  
Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Allerjik rinit (AR) insidansı tüm toplumlarda giderek artan ve hastaların yaşam kalitesini etkileyen kronik bir hastalıktır. Bu araştırma, allerjik rinit tanısı alan hastaların yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Yöntem: Araştırmanın örneklemini, Şubat 2007 tarihinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğine başvuran, allerjik rinit tanısı almış 85 hasta oluşturdu. Veriler; araştırmacılar tarafından hazırlanan, bireylerin sosyo-demografik özelliklerini içeren soru formu ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak toplandı. Soru formları yüz yüze görüşme yöntemi ile araştırmacılar tarafından dolduruldu. Bulgular: Hastalardasık görülen semptomların hapşırma (%62.4) ve burunda tıkanıklık (%62.4) olduğu, hastaların %61.2’sinin düzenli tedavi almadığı, %88.2’sinin şikayetleri oldukça hekime başvurduğu, %82.4’ünün hastalığı ile ilgili bilgi aldığı ve %80’inin bu bilgiyi sağlık personelinden aldığı saptandı. Hastaların yaş gruplarına göre yaşam kalitesi alt ölçek puanları dağılımı incelendiğinde; hastaların “rol güçlüğü (duygusal)” alt ölçeği puan ortalamalarının yaş ilerledikçe anlamlı şekilde düştüğü saptandı. Kadınlarda “fiziksel fonksiyon”, “rol güçlüğü (fiziksel)”, “enerji/vitalite”, “sosyal fonksiyon” ve “rol güçlüğü (duygusal)” alt ölçeği puan ortalamalarının erkeklerden düşük olduğu saptandı. Sonuç: Allerjik rinitli hastaların kendilerini yorgun ve bitkin hissetmelerinin (vitalite) yaşam kalitelerini olumsuz etkilediği, fiziksel fonksiyonlarında sorun yaşamadıkları saptandı.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 549
Atıf : 3.395
2023 Impact/Etki : 0.262
Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi