Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 21
Rheum Ribes L. Ekstraktının Diyabetik Sıçanların Kalp Dokusundaki Oksidatif Stres Üzerine Etkisi
2020
Dergi:  
Van Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Işgın (Rheum Ribes L.) Polygonaceae familyasından olan çok yıllık bir bitki olup birçok biyoaktiviteye sahiptir. Bu biyoaktivitelerinden birinin antidiyabetik etki olduğu bilinmektedir. Rheum Ribes L. nin fenolik bileşen profili ve içerdikleri flavanoid yapıları bu bitkiyi potansiyel olarak antioksidan kaynağı yapmaktadır. Diabetes Mellitus hastalığının komplikasyonlarının patogenezinde oksidatif stres önemli bir rol oynamaktadır. Çalışmamızda deneysel diyabet oluşturulmuş sıçanlarda Rheum Ribes L. bitkisinin oksidatif stres üzerine etkisi incelenmiştir. Bu çalışmada 24 sıçan 4 farklı gruba ayrılmıştır. Grup I kontrol grubudur, Grup II diyabet grubu olup 40 mg/kg intraperitonal olarak Streptozotosin uygulanmıştır. Grup III de ise diyabet oluşturulmuş ve Rheum Ribes L. bitkisinin etanol ekstraktı (50 mg/kg) gavaj yolu ile 15 gün süre ile verilmiştir. Grup IV de diyabet oluşturulmamış ancak bu gruptaki sıçanlara Rheum Ribes L. bitkisinin etanol ekstratı (50 mg/kg) gavaj yolu ile 15 gün verilmiştir. Bu uygulamalar sonucunda sıçanlar sakrifiye edilerek kalp dokusu izole edilmiştir. Bu alınan doku homojenize edilerek elde edilen doku homojenizatında süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT) enzim aktivitesi ve malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) düzeyleri incelenmiştir. Grup II, Grup I’e kıyasla MDA seviyesinin arttığı ve SOD, KAT GSH seviyelerinin azaldığı (p<0,05), Grup III’ de Grup II’ye kıyasla MDA seviyesinin azaldığı, SOD ve KAT aktivitelerinin ve GSH seviyenin arttığı bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak diyabetin oksidatif stresi arttırdığı ve antioksidan enzim seviyelerinde düşüşe sebep olduğu ışgın ekstraktının ise oksidatif stresi azalttığı ve antioksidan enzim seviyelerini arttırdığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Van Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Van Sağlık Bilimleri Dergisi