Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
KESİKLİ TALEPLERİN TAHMİNLENMESİNDE ATA METOT VE CROSTON TEMELLİ METOTLARIN KARŞILAŞTIRILMASI
2019
Dergi:  
Mugla Journal of Science and Technology
Yazar:  
Özet:

Kesikli talep tahmini, şirketler ve ticari faaliyetler için çok önemlidir. Son zamanlarda, birçok araştırmacı kesikli talep için tahmin yöntemlerine odaklandı ve çeşitli tahmin teknikleri önerdiler. Bu önerilen teknikler arasında öne çıkan yöntemler, üssel düzleştirmeye dayanan Croston yöntemi ve bu yöntemin iki türevi olan SBA (Syntetos-Boylan Yaklaşımı) ve SBJ (Shale-Boylan-Johnston Yaklaşımı) metotlarıdır.e Croston yöntemi, kesikli talep ve envanter (stok) kontrolünün tahmininde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu talepler genellikle sıfır değerini içerdiğinden, bu verilerde Croston tarafından geliştirilen öne çıkan metodun kullanılması kaçınılmaz hale gelir. Bununla birlikte; bu yöntemin, yanlı tahminler üretmek gibi bazı eksiklikleri vardır ve bu sebeple türevleri önerilmiştir. ATA metot, üssel düzleştirmeye alternatif olarak yeni geliştirilen bir tahmin metodudur. Bu çalışmada, kesikli talebin tahmin edilmesi için bir ATA yönteminin bir modifikasyonunu öneriyoruz. Önerilen yaklaşımın sonuçlarını, Croston ve kesikli talep tahmini için kullanılan diğer tahmin yöntemleriyle karşılaştıracağız.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Ata Method and Croston Based Methods On Forecasting Of Intermittent Demand
2019
Yazar:  
Özet:

Intermittent demand forecasting is crucial for firms and commercial activities. Recently, many researchers have focused on forecasting methods for intermittent demand and proposed various forecasting techniques. The most prominent methods among these proposed techniques are the Croston method, which is based on exponential smoothing, and its two popular variations: SBA (Syntetos-Boylan Approximation), SBJ (Shale-Boylan-Johnston Approximation). Croston method is widely used in forecasting of intermittent demand and inventory (stock) control. Since these demands usually include zero values, using the ground breaking method developed by Croston in this data becomes inevitable. Nevertheless, there are some shortcomings to this method such as producing biased forecasts and for this reason its variations have been proposed. ATA method is a recently developed forecasting method which is an alternative to exponential smoothing. In this paper we propose a modification of ATA method that can be used for forecasting of intermittent demand. We will compare the results of the proposed approach to those of Croston and other forecasting methods used for intermittent demand forecasting.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Mugla Journal of Science and Technology

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 301
Atıf : 175
2023 Impact/Etki : 0.05
Mugla Journal of Science and Technology